home

 

actinomycose

register

 

overzicht bacteriŽn

Actinocose Israelii

 

Actinomycose is een zeldzame infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Actinomyces israelii. Actinomycose wordt gekenmerkt door pijnlijke abcessen in de mond, longen en/of spijsverteringsorganen. Ernstige actinomycose abcessen groeien in een tijdsbestek van enkele maanden zodanig dat ze de omringende huid doorbreken en vervolgens grote hoeveelheden pus lekken. De Actinomyces bacterie is doorgaans gevoelig voor penicilline.

Actinomycosis kan zich presenteren als een zwelling in een onderhuids weefsel, meestal het gezicht of nek. Er zijn echter andere takken, vaak ernstiger, zoals longen, buik of hersenen. De ziekte is vaak het gevolg van mondelinge trauma's, zoals een tandheelkundig abces of tandheelkundige chirurgie. Het is niet besmettelijk.

Behandeling

Actinomyces (bacteriŽn verantwoordelijk voor de ziekte) zijn over het algemeen gevoelig voor een injectie met penicilline. Bij allergie voor penicilline, wordt doxycycline gebruikt. Sulfonamiden zoals sulfamethoxazol kan worden gebruikt als alternatieve remedie voor de dagelijkse dosis van 2 -4 gram. De reactie op de behandeling is traag en kan enkele maanden duren.