home

 

Clostridium Difficile - CDAD

register

 

overzicht bacteriŽn

Clostridium Difficile

 

Synoniemen
Clostridium difficile associated diarrhoea (CDAD)

Wat is een Clostridium difficile
Clostridium difficile is een bacterie die bij ongeveer 50% van de pasgeboren babyís en 9% van de volwassenen in de darm voorkomt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt deze bacterie geen klachten. Clostridium difficile is dan een Ďonderdeel vaní de darmflora en krijgt geen kans om zich te vermenigvuldigen.

Darmflora en Clostridium difficile
De darmflora is een verzamelnaam voor de miljoenen bacteriŽn die in onze darm leven. Dit zijn zowel nuttige als (mogelijk) schadelijke bacteriŽn. Als de darmflora in evenwicht is, dan krijgen de schadelijke bacteriŽn geen kans om zich te vermenigvuldigen. De schadelijke bacteriŽn kunnen pas klachten veroorzaken wanneer zij zich vermenigvuldigen. Dit wordt ook wel koloniseren genoemd. Schadelijke bacteriŽn die de overhand krijgen in de darm kunnen verschillende klachten veroorzaken. Dat komt bijvoorbeeld doordat deze bacteriŽn giftige stoffen (toxinen) produceren. Mensen kunnen ziek worden van deze giftige stoffen.

Iedereen heeft zijn eigen, unieke darmflora: een samenstelling van nuttige en schadelijke bacteriŽn. Bij een gezonde of evenwichtige darmflora zijn de nuttige bacteriŽn in de meerderheid. Als de schadelijke bacteriŽn de overhand krijgen, kunnen we klachten krijgen en ziek worden.

Wat is een infectie met Clostridium difficile?
De wand van de dikke darm is aan de binnenkant helemaal bekleed met bacteriŽn. Bij een gezonde, evenwichtige darmflora zijn alle plekjes op de darmwand bezet. Bij een darmflora die uit evenwicht is, kunnen lege plekken ontstaan. Op iedere lege plek waar nog geen bacterie Ďwoontí, kan een nieuwe bacterie zich gemakkelijk nestelen. Dit gebeurt met name door schadelijke bacteriŽn die we binnenkrijgen via de voeding. Schadelijke bacteriŽn die al in de darm leven, kunnen zich ook gemakkelijker vermenigvuldigen als er lege plekken in de darm zijn. Op die manier kunnen de schadelijke bacteriŽn sterk in aantal toenemen en klachten gaan veroorzaken.

Een mogelijk schadelijke bacterie is Clostriudium difficile. In een gezonde darmflora veroorzaakt deze bacterie geen klachten. Als de Clostridium difficile zich echter gaat vermenigvuldigen, kan deze bacterie zoveel giftige stoffen produceren dat we er ziek van worden.

Bron: MLDS