home

 

Anuscarcinoom, anuskanker

register

 

vormen van kanker

  Algemeen
Het gaat om een kanker die in het anaal kanaal is ontstaan. Anuskanker mag niet verward worden met rectumkanker. De symptomen zijn erg gelijkend, maar de behandeling is zeer verschillend.

Symptomen
De symptomen zijn zeer weinig kenmerkend. Het kan gaan om kleine bloedingen, met bloed op het WC-papier of de afscheiding van sereus, bloederig vocht dat het ondergoed besmeurt. De pijn is niet hevig: zwaar gevoel, jeuk. Transitproblemen kunnen voorkomen: meestal constipatie gevolgd door diarree. Een combinatie van deze symptomen kan optreden. De symptomen kunnen van de ene dag op de andere variŽren, maar zijn chronisch en hebben de neiging om te verslechteren. Meestal worden deze symptomen toegeschreven aan aambeien. De patiŽnt kan ook een aambeienbehandeling gekregen hebben van zijn arts, zonder dat een onderzoek werd uitgeoefend.

Onderzoek
Een visueel onderzoek van de anus. De arts onderzoekt de anus, doet een rectaal toucher en voert een anusscopie uit met een klein speculum om het interne deel van het anaal kanaal te bekijken.

Behandeling
Radiotherapie: Is de behandeling bij uitstek. In het begin wordt deze behandeling bij bijna alle patiŽnten uitgevoerd. Men begint met een externe bestraling van het bekken die ongeveer 4 weken duurt, a ratio van 4 tot 5 behandelingsdagen per week. Vervolgens wordt aanvullend het anaal kanaal bestraald, ofwel door externe radiotherapie, ofwel door curietherapie. Tijdens de curietherapie wordt onder algemene verdoving een bestralingsapparaatje in de anus geplaatst. De bestraling wordt uitgevoerd tijdens een korte ziekenhuisopname.

  • Chemotherapie: In geval van een grote tumor wordt de bestraling vaak gecombineerd met chemotherapie. Hierdoor vergroot de toxiciteit, maar de kans op behoud van de sluitspier en op overleving bij grote tumoren vergroot.
  • Chirurgie: Indien de radio-chemotherapeutische behandeling mislukt, wordt de anus weggenomen. De genezing van het perineum is altijd lang en zeer pijnlijk.

Elk geval is uniek.
Voor hun beslissing baseren uw artsen zich op de volgende punten: de gediagnosticeerde kankersoort, de graad van de kanker (graad van kwaadaardigheid), het stadium van de kanker, de wetenschappelijke bewijzen voor de doeltreffendheid van de behandeling voor deze kankersoort en uw algemene gezondheidstoestand. Uw artsen zullen u om inlichtingen vragen die hen helpen bij de keuze van de in uw geval aangewezen behandeling. U zult behandeld worden door een toegewijd team dat bestaat uit artsen, verpleegsters en andere specialisten. Aarzel niet om u tot een van deze zorgwerkers te richten als u hulp nodig hebt.