home

 

beenmergkanker

register

 

vormen van kanker


dr. Otto Kahler


Jan Gösta Waldenström

 

 

 

 

Inleiding
Beenmergkanker is een vorm van kanker die zich op twee manieren voordoet:

 

De ziekte van Kahler (multipel myeloom)

  • De ziekte van Kahler (Morbus Kahler), ook wel multipel myeloom (MM) genoemd, is een kwaadaardige woekering van een bepaald soort witte bloedcellen: plasmacellen. Plasmacellen leveren een bijdrage in de bestrijding van infectieziekten. Hiervoor maken zij immunoglobulinen (bloedeiwitten) aan. De incidentie van MM bedraagt 4,3 per 100.000 (cijfers uit de VS, 2000). MM komt bij mensen met een donkere huidskleur 2 maal zo vaak voor als bij blanke mensen, en bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Het eerste geval van MM werd in 1844 beschreven door Solly. Het betrof de 39 jarige Sarah Newbury; zij had last van moeheid, botpijn en botbreuken.

De ziekte van Waldenström (macroglobulinemie)

  • De ziekte van Waldenström (of macroglobulinemie) is een zeldzame, kwaadaardige beenmergziekte. Het is een vorm van kanker die sterk lijkt op multipel myeloom. De ziekte van Waldenström is een zeldzame variant van een kwaadaardige beenmergziekte. Bij de ziekte van Waldenström is er sprake van een kwaadaardige, ongecontroleerde groei van lymfocyten. Lymfocyten behoren tot de categorie van de witte bloedcellen (zie tekening).
    De kwaadaardige lymfocyten lijken op de plasmacellen zoals die bij de ziekte van Kahler worden gevonden. Alleen zijn de lymfocyten nog niet volledig uitgerijpt tot een plasmacel. Men spreekt van een jongere rijpingsfase. Net zoals bij de ziekte van Kahler produceren deze kwaadaardige lymfocyten echter wel al een abnormaal eiwit. Dus ook bij de ziekte van Waldenström is er een hoog eiwitgehalte in het bloed.