home

 

galwegkanker - cholangiocarcinoom

register

 

vormen van kanker

 

 

Galwegkanker is kanker van de galweg. De medische term voor galwegkanker is cholangiocarcinoom.

Kanker van de galweg is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen galwegkanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Perifere, perihilaire of distale galwegkanker

Galwegkanker kan op 3 plaatsen beginnen:

  1. in de lever. Dit heet perifere galwegkanker (10%).

  2. net buiten de lever waar de linker- en de rechtergalweg samenkomen. Dit heet perihilaire galwegkanker. Deze vorm van galwegkanker komt het meest voor (65%). Artsen noemen het ook wel Klatskin tumor.

  3. in de grote galbuis buiten de lever. Dit heet distale galwegkanker (25%).

Groeiwijze galwegkanker
Kanker van de galwegen begint te groeien in de cellen aan de binnenkant van de galweg. Om dit te bewijzen is het nodig om een stukje weefsel te verwijderen en onder de microscoop te bekijken. Maar een stukje weefsel verwijderen lukt niet altijd.
Een kwaadaardige tumor kan vervolgens door de galweg heen groeien. Bijvoorbeeld in de lever of de twaalfvingerige darm. Dit is te zien op een echo of CT-scan. Voor de operatie is vaak niet mogelijk om definitief vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.
Kanker van de galweg kan uitzaaien. Meestal zaait de tumor als eerste uit naar de lever, longen of het buikvlies.

Vaak laat ontdekt
Galwegkanker wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Dit komt doordat de meeste mensen pas laat klachten krijgen. Soms ziet de arts de tumor op een echo of CT-scan die om een andere reden is gemaakt. Lees verder onder symptomen bij galwegkanker.


Andere symptomen die voor kunnen komen zijn:

Pijn in de bovenbuik
Geelzucht
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Verminderde eetlust
Algehele zwakheid en vermoeidheid.

Zie verder: kanker.nl