home

 

Botziekte van Paget - ostitis deformans

register

 

vormen van kanker

 

Sir James Paget
(1814-1899)

  De botziekte van Paget of ostitis deformans is een chronische botaandoening, waarbij er enerzijds sprake is van te sterke botafbraak en anderzijds een te sterke botopbouw, met als gevolg vervorming en verdikkingen van het bot. De ziekte kan voorkomen in ?n of meerdere botten; voornamelijk in de schedel, de ruggenwervels of in de pijpbeenderen van armen en benen.

Ontstaan
Hoe de ziekte ontstaat is niet bekend. Mogelijk ontstaat de ziekte door een eerdere besmetting van een ?slow virus? (paromyxovirus) bij mensen met een genetische predispositie voor de ziekte.

Indicatie
De ziekte komt voor bij 3,5 % van de mensen boven de 55 jaar en bij mensen jonger dan 35 jaar is de ziekte zeldzaam. Meestal is de ziekte pas waarneembaar na het 40e levensjaar. In de meeste gevallen is de botziekte van Paget asymptomatisch (geen klachten) en wordt de ziekte slechts bij toeval ontdekt. Een (sterk) verhoogd alkalische fosfatase in het bloed k? een indicatie zijn van de aanwezigheid van de botziekte van Paget, met een botscan kan de ziekte worden aangetoond. Indien de aandoening in de schedel voorkomt kan dit gepaard gaan met hoofdpijn en doofheid. Indien de afwijking zich uitbreidt tot in het gewricht kan dit gewrichtspijn veroorzaken (symptomen van artrose).

Genezing
De botziekte van Paget kan niet worden genezen, wel kan door het gebruik van bisfosfonaten (tabletten of infuus) de ziekte vrijwel tot stilstand worden gebracht.

James Paget
De Britse chirurg en patholoog James Paget (1814-1899) zag twee ziektes naar zich vernoemd worden:

  • een zeldzame vorm van borstkanker;
  • een chronische botaandoening.