home

 

apothekersassistente

register

 

paramedische
beroepen


  Een apothekersassistent(e) is een medewerker in de apotheek die het lopende werk doet. Het gaat hier om (eenvoudige) bereidingen, voorraadbeheer, het voorlichten van patiŽnten, het invoeren en verwerken van recepten (tenzij hierbij lastige vragen ontstaan). De overige werkzaamheden komen voor rekening van de apotheker.

Scholing
In Nederland bestaat er een MBO-opleiding van 3 jaar, die men gevolgd moet hebben om dit werk goed te kunnen uitvoeren. De titel "apothekersassistent" is de enige in Nederland beschermde titel die met een opleiding lager dan Bachelor (HBO) behaald kan worden.

Sedert 2005 is het in BelgiŽ verplicht om een diploma "apothekersassistent" te bezitten om in een apotheek te werken als niet-apotheker. Dit diploma wordt behaald in de TSO-afdeling "Farmaceutisch-technisch assistent", of in een gelijkaardige afdeling in het avondonderwijs. Daarnaast bestaat er ook nog een Bachelor-opleiding Farmaceutische en Biologische technieken, wat eigenlijk een laborantenopleiding is, eerder voor de farmaceutische industrie.

Overig
In Nederland bestaat de functie van 'apotheek-medewerker' ook, dit zijn veelal mensen die de apotheek schoonmaken en voor koffie en thee zorgen. Soms bezorgen deze apotheekmedewerkers de medicijnen, soms zorgen zij voor patiŽnteninformatiefolders.

Vroeger moesten de apotheek-assistentes ook de medicijnen bereiden. Vrijwel alle medicijnen zijn tegenwoordig voorverpakt, zodat dit nog maar een klein deel van de werkzaamheden is. Vooral dermatica als crŤmes en zalven worden nog in de apotheek bereid, net als medicatie voor bijzondere patiŽnten (denk aan laaggedoseerde medicatie voor kinderen of mensen met slecht functionerende nieren).

 

Kwaliteitsregister

Ben je apothekersassistent? Dan kun je je via www.kaof.nl registreren of bijvoorbeeld bekijken voor welke nascholing of deskundigheidsbevorderende activiteiten je punten kunt krijgen. Als aanbieder van nascholing kun je via deze website accreditatie aanvragen. Ook als apotheker, zorgverzekeraar of cliŽnt van een apotheek kun je nuttige informatie vinden. Kijk eens rustig rondÖ