home

 

Pediculosis Humanus Corporis, kleer- of lichaamsluis

register

 

meer parasieten

kleerluis

 

 

Inleiding
De lichaamsluis, ook wel kleerluis genoemd, is een parasitair insect, dat zich voedt met menselijk bloed dat met de zuigsnuit wordt opgezogen uit de lichaamshuid. Het is ongeveer 4 mm groot en bruin/witachtig gekleurd.

Herkomst
Uit onderzoek is gebleken dat de lichaamsluis zo'n 107.000 jaar geleden ontstaan is. De lichaamsluis is niet te onderscheiden van de hoofdluis. In het laboratorium kunnen ze kruisen. Maar in de natuurlijke omgeving kruisen ze niet, en leven ze op verschillende gedeeltes van het menselijk lichaam. Zo hechten lichaamsluizen hun eitjes aan kleding, terwijl hoofdluizen hun eitjes aan haren hechten.

 

Parasiet
De lichaamsluis is goed aan mensen aangepast en voelt zich ook het prettigst op de menselijke lichaamstemperatuur. De beet van een luis veroorzaakt meestal een klein jeukend bultje. Het vrouwtje kan tot 40 dagen oud worden en legt tot 10 eieren per dag. Het duurt minimaal 2 weken voordat een luis volwassen wordt. Ze kunnen tot 4 dagen zonder voedsel overleven. Door lichaamscontact en het gezamenlijk gebruik van kleding of lakens kunnen ze zich verspreiden.

Onder slechte hygiŽnische omstandigheden, en vooral in de tropen kan het ziektes zoals vlektyfus overdragen.