home

 

Ctenocephalides felix, kattenvlo

register

 

meer parasieten

kattenvlo


larve


hymenolepis nana


hymenolepis nana

 

Algemeen
De kattenvlo (Ctenocephalides felis) is in Nederland de meest voorkomende soort vlo, ook op mensen en honden. Ze laat haar eieren (ca. 20 per dag, tot 600 gedurende haar leven) gewoon vallen, die dan meestal in de slaapplaats van de kat zullen terechtkomen. De larven, die eruit zien als kleine borstelige maden, maken drie vervellingen door en voeden zich met dierlijk afval en met de ontlasting van hun ouders. Na de verpopping komen ze uit en gaan liggen wachten tot er een gastheer langskomt, die ze aan trillingen en diens lichaamswarmte kunnen waarnemen. Met een sprong van tot enige decimeters kunnen ze deze vervolgens bereiken. De ontwikkelingscyclus hangt af van temperatuur en voedselaanbod maar kan ergens tussen 3 weken en 8 maanden liggen. Vooral mensen met katten die na een periode van warm weer van vakantie terugkomen (als er dus niet gestofzuigd is) worden wel eens massaal besprongen door kattenvlooien bij het weer betreden van het huis.


foto 1: volwassen kattenvlo


foto 2: kop kattenvlo

Vlooienbeten
De aanwezigheid van kattenvlooien kan bij mens en dier ernstig jeuken. Meestal gaat dit gepaard met een allergische reactie tegen het anti-coagulatie enzym, die aanwezig is in het slijm van de vlo. Dit enzym is nodig om de vlooienbeet open te houden. om het bloed vloeibaar te houden.

 

Neveneffecten
Kattenvlooien zijn een tussengastheer van de lintwormen hymenolepis nana en Dipylidium caninum (foto 4) en kunnen dus de lintwormen overbrengen.

 


foto 3: volwassen kattenvlo


foto 4: Dipylidium caninum

Bestrijding

  • Vlododende middelen
    Deze middelen moeten aan twee voorwaarden voldoen: ze mogen niet giftig zijn voor de gastheer (het huisdier) en ze moeten de vlo zo snel mogelijk doden, voordat deze zich kan voortplanten. Bekende middelen zijn: Beaphar, Frontline, Advantage, Cyflee, Stronghold en Scaliborbanden en wasmiddelen.

  • Middelen die de voortplanting van de vlo stoppen
    Door de voortplanting van de vlooien te stoppen, wordt hun levenscyclus doorbroken en sterft de vlooienpopulatie uit. Het enige werkzame middel is lufenuron.