register

home

 

Toxocara Canis, hondenspoelworm

register

 

meer parasieten


kop

 

Inleiding
Er zijn meerdere soorten spoelwormen maar de Toxocara canis is wel de bekendste. Reeds in de baarmoeder worden de nog jonge pups door hun moeder besmet met spoelwormen. Daar helpt geen lieve moeder aan....!
Ongeveer 6 weken na dekking wordt de nog ongeboren vrucht via de placenta door hun moeder besmet met larven van de Toxocara canis. Zodra de pups geboren zijn groeien de larven uit tot volwassen spoelwormen. Als ze ongeveer 3 weken oud zijn kunnen de spoelwormen eitjes produceren ... en dat zijn er per spoelworm wel enkele honderdduizenden per dag met een totaal van 80 miljoen!
De eitjes verlaten via de faeces het lichaam van de pup. De eerste weken zullen ze misschien nog door de teef opgenomen worden bij het schoonlikken van de pups, later verdwijnen de eitjes in het milieu. In het koele zuurstofrijke milieu komen de eitjes tot rijping en ontstaan in het ei de larven, de hond neemt door snuffelen over de grond de eitjes weer op en de larven komen in de darm uit de eitjes tevoorschijn.

 

Inwendige cyclus
De larven beginnen dan een trektocht door het lichaam, ze komen via lever en bloed bij de longen terecht, en doorboren daar het weefsel en kruipen door de luchtpijp naar boven waar de hond ze weer doorslikt, zodat de larven in de darm terecht komen. Dan groeit de larf uit tot volwassen spoelworm. Na enkele weken begint de spoelworm eitjes te produceren en begint het verhaal van voren af aan.
Toch heeft een volwassen hond weinig last van spoelwormen omdat hij een natuurlijke afweer tegen de larven opbouwt en alleen als de hond in een mindere conditie is, bv. tijdens de dracht, komen de larven tot groei. Pups kunnen zelf nog geen afweer opbouwen tegen spoelwormen daarom wordt aangeraden de pups vanaf 2 weken oud iedere 2 weken te ontwormen gedurende de eerste 2 maanden, dan iedere 2 maanden tot een half jaar en daarna 2 keer per jaar.

 


Toxocara Canis eitje

Toxocara Canis eitje

Toxocara Canis eitje

Toxocara Canis embryo's

 

Gevaar voor de mens
Gevaar voor de mens : Indien per ongeluk wormeitjes in de darm van een mens verzeild geraken, zullen de larven die zich hieruit ontwikkelen proberen dezelfde reis als bij honden af te leggen. Dit zou nog niet zo erg, moest het gevaar niet bestaan dat ze hun weg kwijt geraken en op plaatsen in lichaam terechtkomen waar ze veel schade berokkenen, bvb. het oog. Dit fenomeen staat in de medische wereld bekend als het 'larva migrans syndroom'. Zandbakken waar ook veel honden komen (en ontlasten) vormen een concreet gevaar voor kinderen.

 

Behandeling
Tijdens de zoogperiode is het belangrijk de teef te ontwormen samen met de pups, (via de melk kunnen de pups trouwens ook besmet worden) want we hebben gezien dat de teef de faeces en eitjes weer oplikt als ze de pups schoon maakt.
Het tijdens de loopsheid alvast ontwormen van de teef heeft geen zin, omdat de larven pas tot volwassenheid komen als de weerstand van de teef verminderd. Het ontwormen tijdens de dracht is af te raden vanwege eventueel schadelijke invloeden op de pups.
Normaal bouwt een hond dus zelf een weerstand op tegen de spoelwormen, toch geldt vanuit "Den Haag" het landelijke advies: 2x per jaar ontwormen.
Dit heeft als doel, de uitscheiding van eitjes te voorkomen want... ook de mens en dan vooral de zwakkere in onze samenleving zoals baby's, kleuters en bejaarden kunnen na besmetting met de Toxocara canis de nadelige gevolgen van een wormbesmetting ondervinden. Niet direct via de hond( of kat) maar door vieze handen, het spelen in een zandbak of op de grond en het af en toe snoepen van wat aarde, kunnen kinderen de eitjes opnemen en de cyclus start weer, fervente tuinierders lopen ook extra risico
In het algemeen komen de larven niet tot ontwikkeling in de mens maar ze kapselen zich in, b.v. in de lever, maar ook kunnen ze zich inkapselen in het netvlies wat blindheid tot gevolg kan hebben en het krijgen van astma bij kinderen die daar al gevoelig voor zijn wordt als een van de risico's van een worm infectie beschouwd.

Dus: verwijder hondenpoep uit kennel, tuin en zandbak (NB. niet in de GFT-bak). Was de handen na tuinieren en houd de nagels kort, controleer dat kinderen goed hun handen wassen na het spelen en voor het eten!!!