<

home

 

abces klieren van Littré, periuretraal abces van de penis

register

 

ten

 

 

 

 

Inleiding
De klieren van Littré zijn slijmkliertjes in dat deel van de plasbuis (urethra) dat door de penisschacht loopt. Deze klieren scheiden een dun slijm af ter bevochtiging van de plasbuis. Bij een abces van de klieren van Littré hoopt zich hier pus op. Deze aandoening staat ook wel bekend als een periuretraal abces van de penis.

Oorzaken
Een abces in de klieren van Littré worden veroorzaakt door een infectie met bacteriën zoals gonokokken en chlamydia. Deze infecties zijn seksueel overdraagbaar.

Verschijnselen
Het belangrijkste verschijnsel is pijn. Meestal is er een pijnlijke zwelling voelbaar aan de onderzijde van de penis. Soms ontstaan er puisten. Als die openbarsten komt er pus vrij. Andere symptomen zijn onder meer koorts met koude rillingen.

Diagnose
De diagnose is gebaseerd op de klachten, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek. Hierbij wordt een pusmonster onderzocht op bacteriën en een kweekonderzoek maakt duidelijk welke antibiotica geschikt zijn voor de behandeling.

Behandeling
Het pus wordt chirurgisch verwijderd (uretrotomie). Hierbij wordt een insnijding in de urethra gemaakt die het abces opent, zodat het vocht uit het abces in de urethra kan weglopen. Als het abces achter een urethrastrictuur (vernauwing in de plasbuis) ligt, wordt de insnijding gemaakt in de huid op de plaats van de zwelling. Een antibioticakuur zorgt ervoor dat de infectie verdwijnt.

Complicaties
Soms ontstaat er door het abces een verbinding tussen de urethra en de ´buitenwereld´ (fistel). Hieruit komt vaak pus. Soms wordt de urethra plaatselijk nauwer.