home

 

amyotrofische lateraal sclerose (ALS)

register

 

ten

 

 

 

 

De ziekte
Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een weinig voorkomende ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen (hersenstam) sterven af, waardoor er toenemende krachtverlies en uiteindelijk verlamming ontstaat. De signalen vanuit de hersenen kunnen de spieren niet meer bereiken. De aandoening leidt in korte tijd tot verlamming van de ademhalingsspieren met de dood tot gevolg.

Oorzaak onbekend
De exacte oorzaak van de ziekte ALS is nog niet bekend. Er zijn nog geen medicijnen voor de ziekte. Er zijn wel enkele (mogelijke) oorzaken te noemen:

  • erfelijkheid: familiaire ALS (in klein deel van de gevallen)
  • infectie door virussen
  • auto-immuun processen
  • stoornis in de stofwisseling

Verloop
De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. Overleving ligt gemiddeld tussen de 1 en 4 jaar. Een overleving van meer dan 5 jaar is zeldzaam, maar komt voor. Wel worden geleidelijk aan steeds meer spieren aangedaan. Behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS.

Behandeling
Amyotrofische Lateraal Sclerose is niet te genezen. Om met ALS zo goed mogelijk te blijven functioneren zijn speciale ALS-teams in het leven geroepen. Hierin werken verschillende zorgverleners samen, zoals de huisarts, ergotherapeut, diŽtiste, logopedist, maatschappelijk werker, psycholoog en de thuiszorg.