home

 

pancreatitis. alvleesklierontsteking

register

 

ten

 

 

 

 

Inleiding
Alvleesklierontsteking is een ontsteking van de alvleesklier, een klier die achter de maag ligt. De alvleesklier (pancreas) heeft een functie bij de vertering van eiwitten en vetten in de darm en de productie van insuline.
Een acute ontsteking kan beperkt blijven tot de alvleesklier zelf en geneest dan meestal vanzelf. Soms is de ontsteking ernstiger als de verteringsstoffen vrijkomen en deze de alvleesklier zelf beschadigen. Als de ontsteking steeds terugkomt noemen we dat een chronische alvleesklierontsteking. Er bestaan twee vormen van pancreatitis: acute pancreatitis en chronische pancreatitis. Beide zijn ernstige aandoeningen die met veel pijn gepaard kunnen gaan. Men spreekt van een chronische pancreatitis, indien de acute situatie langer dan zes maanden duurt.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van alvleesklierontsteking zijn galstenen en overmatig alcoholgebruik, aandoeningen van de galwegen, trauma, hypercalcemie (te veel calcium in het bloed), hyperlipidemie (te veel vetten in bloed), erfelijke factoren, hemochromatose (een ijzerstapelingsziekte) en niet gekende redenen. De lever maakt gal, die zich verzamelt in de galblaas. Van de galblaas loopt de galafvoer naar de darm door de alvleesklier en komt samen met de uitvoergang van de alvleesklier in de darm uit. Als een galsteentje de galafvoer belemmert, raken de galwegen ontstoken, de alvleesklier kan dan ook zijn stoffen niet kwijt en raakt ook ontstoken.
Alcohol kan bij mensen die daarvoor gevoelig zijn de alvleesklier (en ook de lever) beschadigen. Dat kan gebeuren als men langere tijd dagelijks 5-6 glazen alcohol of meer drinkt.

Symptomen
Chronische pancreatitis kan asymptomatisch zijn of buikpijn, malabsorptie of diabetes mellitus geven.
De pijn wordt meestal diep in de bovenbuik naar de rug gevoeld, in hoogte van dag tot dag variŽrend. In een vroeg stadium van de ziekte kan de pijn episodisch optreden: aanwezig zijn voor dagen of weken en dan verdwijnen voor meerdere maanden vooraleer terug te keren.
Aanvallen van acute pancreatitis kunnen bovenop chronisch pijnverloop optreden. Aangezien de eilandjes van Langerhans in de pancreas gelegen zijn, kan als symptoom diabetes mellitus type-1 optreden.

Behandeling
De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • in eerste instantie: non per os (niets in de mond), zo krijgt de alvleesklier rust om te herstellen;
  • als de genezing meer dan 2 dagen duurt: ook parenteraal voeden;
  • medicamenteus door gebruik van antacida, spijsverteringsenzymen bij de maaltijden en vetbeperking in het dieet met pijnstillers zo nodig;
  • operatief met wegname van aangetaste delen en om een betere afvloei van de pancreassappen te verkrijgen.

Pijnbestrijding via door een van de volgende methodes:

  • orale inname van pijnstillers;
  • de (tijdelijke) 'verbranding' -door alcohol- van de zenuwblok;
  • een geÔmplanteerde morfinepomp.