home

 

bronchitis

register

 

ten

 

 

 

 

Wat is bronchitis?
Bronchitis is ontsteking van de bronchiŽn, oftewel de wat grotere luchtwegen tussen de luchtpijp of trachea en de longblaasjes of alveoli. Je kunt een onderscheid maken tussen acute en chronische bronchitis. Acute bronchitis ontstaat vaak na verkoudheid of griep. Chronische bronchitis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een slijmveroorzakende hoest gedurende drie maanden per jaar of in twee opeenvolgende jaren zonder dat een onderliggend ziekte de hoest kan verklaren. Mensen met chronische bronchitis hebben ook in uiteenlopende mate ademhalingsmoeilijkheden. Regelmatig hebben deze mensen infecties of ontstekingen in hun longen die hun ademhalingsmoeilijkheden verergeren. Chronische bronchitis kan gepaard gaan met chronische luchtwegobstructie (luchtwegvernauwing). Chronische bronchitis kan vaak samenhangen met astma of emfyseem en is daarom vaak lastig te onderscheiden van astma en emfyseem

Chronische bronchitis is een vorm van bronchitis die niet meer overgaat en die voornamelijk veroorzaakt wordt door roken. Samen met longemfyseem valt dit onder de noemer Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

 

Oorzaken
Bronchitis kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriŽn en allergische of aspecifieke prikkels zoals roken.
Als ook of voornamelijk de alveoli zijn aangedaan spreken we van longontsteking of pneumonie.

 

Verschijnselen
De bijbehorende klachten zijn vooral hoesten, overmatige productie van slijm, vaak kortademigheid, piepend geluid vanuit de longen, kriebel onder de kin, bloedsmaak in de mond en (bij infectie met virussen en bacteriŽn) ook koorts. Typische presentaties passen bij de volgende symptomen:
 

Viraal

  • verlaging tot 35,5 - 36,7 C

  • verhoging tot lichte koorts: 37,5 - 38,5 C

  • verhoging weer weg na 48 uur

Bacterieel

  • koorts: > 38,0 C

  • koorts niet weg na 48 uur

Atypisch

  • koorts: meestal

  • sputum: meestal niet

  • patiŽnt blijft lang hoesten zonder sputum

  • Last van de gewrichten.


Hier kan echter geenszins blindelings op worden vertrouwd. In de praktijk dient men vooral verdenking op een bacteriŽle ontsteking te hebben als de koorts weer opkomt na gezakt te zijn na een paar dagen. Dan kan het zijn dat er een bacteriŽle infectie bovenop de virale is ontstaan.

 

Behandeling
De beste behandeling hangt af van de oorzaak. Bij bacteriŽle infecties heeft het geven van antibiotica zin. Hierbij moet dan rekening worden gehouden met de belangrijkste mogelijke verwekkers. De specifieke te geven middelen variŽren dan ook sterk met de omstandigheden, met het land, en met mogelijke specifieke contra-indicaties van de patiŽnt (allergieŽn). De verhoogde prikkelbaarheid van het slijmvlies kan worden behandeld door corticosteroÔden te geven, meestal per inhalatie, soms oraal. Bij kortademigheid door luchtwegvernauwing kunnen luchtwegverwijders, meestal weer per inhalatie, nuttig zijn. Koorts bestrijden met paracetamol is medisch gezien niet nodig. Bij een duidelijke allergische component kunnen antihistaminica of mestceldegranulatieremmers worden ingezet.

 

Bacterieel Atypisch
S. pneumoniae(70) / H. influenzae(10)
 

M.catarrhalis(10) M.pneumoniae(70),
C. pneumoniae(30) E. coli (-5), S. aureus(-5)

 
1e keus: Amoxicilline 500mg4x/d of1000mg3x/d (50mg/kg/d)
 

2e keus: cefuroxim 500mg3x/d (30-50mg/kg/d)
Amoxiclav 500/125 - 875/125mg3x/d (40mg/kg/d)
penicilline allergie: Claritromycine 20mg/kg/d
Telithromycine 800mg1x/d

1e keus: Claritromycine 250mg2-3x/d
500mg2x/d (15mg/kg/d)
 

Doxycycline 100mg2dd