home

 

bursitis, slijmbeursontsteking

register

 

ten

 

 

 

 

Slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs en valt onder de categorie wekedelenreuma.

 

Slijmbeurs
Slijmbeurzen bevinden zich op vele plaatsen in het menselijk lichaam waar veel wrijving optreedt, zoals bijvoorbeeld daar waar een pees aan een bot hecht. Een slijmbeurs is bekleed met een slijmvlies en gevuld met een dun laagje smeervloeistof, dat nodig is om een beweging soepel te laten lopen.

 

Bursitis
Bursitis ontstaat meestal als gevolg van lichamelijke overbelasting, door aanhoudende wrijving, stoten of druk, maar kan ook samenhangen met een reumatische ziekte. Bij bursitis is het slijmvlies ontstoken en treedt er een zichtbare zwelling op. Hierdoor wordt bewegen pijnlijk en moeilijk. Bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn waar de ontstoken slijmbeurs aanwezig is, zoals op hiel, elleboog, schouder of heup. Bursitis komt vaak voor in combinatie met enthesitis en tendinitis (respectievelijk: een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten en een ontsteking van de pees zelf); de slijmbeurs en de pees zijn dan allebei ontstoken. De meest voorkomende plaatsen van bursitis zijn vooral rondom de gewrichten van de schouder, de elleboog en de knie.
Achillobursitis is een slijmbeursontsteking bij de achillespees op de hiel.
Heupkopnecrose is een aandoening waarvan de symptonen soms zeer sterk lijken op een slijmbeursontsteking in de heup.

 

Chronische bursitis
Chronische bursitis is een van de aandoeningen in het RSI-spectrum.

 

Acute bursitis
Een acute bursitis kan enige dagen tot weken en soms maanden aanhouden.

 

Behandeling
Bursitis kan goed worden behandeld. Een niet-infectueuze bursitis geneest doorgaans uit zichzelf als de nodige rust in acht wordt genomen. Meestal schrijft men een combinatie voor van rust en pijnstillers en ontstekingsremmers als NSAID's.  Ook fysiotherapeutische behandelingen zijn mogelijk. Om herhaling van de klachten te voorkomen is het belangrijk die activiteiten te vermijden die de bursitis in eerste instantie hebben veroorzaakt.
Het is verstandig om het gewricht in beweging te houden om stijf worden te voorkomen en om te voorkomen dat het genezingsproces wordt afgeremd.