home

 

Diabetes Mellitus, suikerziekte

register

 

Pancreas (alvleesklier)

Eilandjes van Langerhans

Paul Langerhans

 

 

 

Diabetes Mellitus of suikerziekte

Diabetes Mellitus betekent letterlijk: honingzoete stroom. Suikerziekte is een stofwisselingsziekte, die zich kenmerkt door tekort of gehele afwezigheid van het hormoon insuline. Naar schatting hebben ongeveer 800.000 mensen in Nederland suikerziekte.
Het bloed moet continu een bepaalde hoeveelheid bloedsuiker (glucose) bevatten. Vooral de hersenen kunnen geen minuut zonder deze 'brandstof'. Een verfijnd regelmechanisme van glucoseverhogende hormonen en één glucoseverlagend hormoon (insuline) zorgt ervoor, dat de glucosewaarde in het loed tussen nauwe grenzen blijft. Het glucosegehalte wordt te hoog indien er meer insuline nodig is dan het lichaam kan maken, bijvoorbeeld als het lichaam minder gevoelig is van insuline, of als de productie afwezig of sterk beperkt is.
 

Vormen van suikerziekte:
Er zijn verschillende vormen van suikerziekte te onderscheiden. Type-1 en type-2 komen het meest voor.

Type-1 Diabetes:
Bij type-1 wordt er geheel geen insuline meer aangemaakt. Dit type ontstaat meestal tijdens de jeugd.

Type-2 Diabetes:
Dit type ontstaat in de regel op latere leeftijd. Overgewicht als gevolg van te veel eten en te weinig beweging, speelt bij veel patienten met type-2 een grote rol in het ontstan hiervan. Door overgewicht en weinig beweging wordt het lichaam ongevoeliger voor insuline (insulineresistentie). Daardoor is er steeds meer insuline nodig om de glucosewaardeniet te veel te laten stijgen. Als de alvleesklier niet meer aan die hoge vraag naar insuline kan voldoen, lopen de glucosewarden op en spreekt men van diabetes.


Behandeling

Patiënten met diabetes type-1 worden behandeld metgezonde voeding en insuline-injecties. De glucosewaarden worden door de patiënt zelf gemeten.
Patiënten met diabetes type-2 hebben vaak een te hoge bloeddruk en afwijkende cholesterol- en triglyceridenwaarden, wanneer de diabetes wordt geconstateerd. Om die reden worden niet alleen voedingsadviezen en medicijnen voorgeschreven om de glucosewaarden te laten dalen, maar ook medicijnen om de bloeddruk en lipidenwaarden te verbeteren. Bij overgewicht verbeteren deglucosewaarden als men gewicht weet kwijt te raken.

Complicaties
Als gevolg van diabetes kunnen verschillende late complicaties ontstaan. Er kunnen afwijkingen onstaan aan:

  • Ogen, bedreiging gezichtsvermogen;

  • Nieren, op termijn nierdialyse;

  • Zenuwbanen, gevoelloosheid;

  • Afwijking bloedvaten.