home

 

jicht

register

 

 

 

 

Ontstaan, symptomen en beloop
Jicht openbaart zich in twee vormen; een acute vorm en een chronische vorm. Jicht is een reumatische aandoening met plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Jicht ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen, maar kan ook in andere gewrichten optreden. Jicht komt vooral voor bij mannen, waarvan de meeste hun eerste aanval krijgen tussen hun veertigste en hun vijftigste jaar.

Acute jicht ontstaat doordat uitgekristaliseerd urinezuur zich ophoopt. Urinezuur is een normaal afvalproduct van de stofwisseling. Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat iemand te veel urinezuur in zijn bloed heeft. Het lichaam ziet urinezuurkristallen als indringers en het afweersysteem reageert hierop met een ontstekingsreactie.

Chronische jicht ontstaat eveneens doordat uitgekristaliseerd urinezuur zich ophoopt in gewrichten en weefsels. Chronisch geeft al aan dat het in tegenstelling tot acute jicht de ontstekingen blijvend zijn. Het kan voorkomen dat een jichtaanval in het verleden niet goed behandeld is waardoor de jicht in meerdere gewrichten is gaan zitten.

Voor het ontstaan van kristallen is het niet strikt nodig een abnormaal hoge hoeveelheid urinezuur in het bloed te hebben, en omgekeerd geeft veel urinezuur in het bloed ook niet altijd aanleiding tot jicht. Een diagnose kan bevestigd worden door afname van vocht uit een ontstoken gewricht. Dit is zeker noodzakelijk als het gewenst is vast te stellen of er sprake is van jicht of pseudojicht. Veel - zo niet de meeste - artsen zullen dit echter bij een typische presentatie niet nodig vinden.

Behandeling
Er zijn medicijnen die de acuut opkomende ontstekingen kunnen remmen en er zijn medicijnen die een ontstekingsaanval kunnen voorkomen. Ook kunt u met eigen maatregelen zoals een ijspakking de klachten verminderen.
Tegenwoordig wordt een strikt purinebeperkt dieet zelden voorgeschreven. Urinezuur is een afbraakproduct van purine, en purine komt vrij tijdens de stofwisseling. Echter, maar een klein deel van de purine die vrijkomt in ons lichaam én maar een klein deel van het urinezuurgehalte zijn te beďnvloeden door de voeding.

Voor meer informatie over acute jicht en chronische jicht kunt u terecht op www.reuma-online.nl