home

 

syndroom van BŠlint

register

 

syndromen /
ziekte van....

 

RezsŲ BŠlint
(1874-1929)

  Het syndroom van BŠlint is een in 1909 door Rezső BŠlint geÔdentificeerde neurologische aandoening. Het syndroom van BŠlint kan ontstaan na een bilaterale posterieure pariŽtale laesie.

Mensen die hieraan lijden hebben slechts aandacht voor ťťn object. Andere objecten, ook al bevinden ze zich erg dicht bij elkaar, worden niet gezien. Dit fenomeen wordt ook wel simultaanagnosie genoemd. Verder kunnen deze patiŽnten hun aandacht niet willekeurig van het ene object naar het nadere verschuiven (ook wel oculaire apraxie genoemd). Met andere woorden, ze hebben hun aandacht niet onder controle. Het syndroom van BŠlint bestaat naast simultaanagnosie en oculaire apraxie ook uit optische ataxie. Dit laatste houdt in dat patiŽnten de objecten die ze zien niet kunnen grijpen, omdraaien, ontwijken, enz.

Het syndroom van BŠlint doet zich vaak voor bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer, maar het kan ook het resultaat zijn van meerdere cerebrovasculaire accidenten, intracraniale tumoren of hersenbeschadigingen.
 

Zie verder: Tijdschrift voor psychiatrie