home

 

RS3PE - syndroom

register

 

syndromen /
ziekte van....


 

Korte beschrijving
 

Het "Remitting Seronegative Symmetrical Synovitis with Pitting Edema"(RS3PE)-syndroom is een ziektebeeld gekenmerkt door een acute symmetrische polysynovitis met oedeem van zowel de onderste als de bovenste ledematen. De handen, de polsen, de voeten en de enkels zijn de meest getroffen gewrichten. Daarnaast bestaat een tenosynovitis van de extensor- en flexor-digitorum-pezen.
Het syndroom komt voornamelijk voor bij ouderen en wordt driemaal zo vaak bij mannen als bij vrouwen gezien. De reumafactor in het serum is per definitie negatief en op röntgenfoto's van de gewrichten worden geen erosies waargenomen.
Een behandeling met een lage dosis corticoïden geeft meestal een volledige remissie.
Het RS3PE-syndroom vertoont veel gemeenschappelijke kenmerken met reumatoïde artritis en polymyalgia rheumatica. Volgens sommige auteurs behoren het RS3PE-syndroom en polymyalgia rheumatica tot eenzelfde aandoening.
De laatste jaren werden meerdere ziektegeschiedenissen gepubliceerd die suggereren dat naast een primair RS3PE-syndroom, ook een secundaire vorm van RS3PE bestaat, kaderend in een paraneoplastisch syndroom.