home

 

gokverslaving

register

 

terug naar
verslaving

 

 

 

Inleiding
Aan de staatsloterij zul je niet zo snel verslaafd raken, het risico zit in de zogenaamde 'short odds': de kansspelen waarbij de eventuele winst direct wordt uitgekeerd, zoals bij fruitautomaten. Omdat je heel snel kunt zien of je wat gewonnen of verloren hebt, is de verleiding groot steeds opnieuw een gokje te wagen. Psychologisch zitten de apparaten slim in elkaar. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, je lang door blijft spelen. Logisch want je weet maar nooit wanneer de grote winst zal vallen. Bovendien is het heel opwindend en spannend. Voor de meeste mensen is af en toe of zelfs regelmatig gokken, gewoon een leuk tijdverdrijf. Gokkers raken sociaal in de problemen. Ze krijgen problemen met hun partner of op het werk. Uiteindelijk moeten ze zich ook in de schulden steken om het gokken te financieren. Sommigen hopen dan op een grote klapper om hun schulden te kunnen aflossen. Ze spelen steeds vaker en langer, waardoor ze nog meer in de moeilijkheden komen. Nogal eens raakt men op het criminele pad om de schulden te kunnen aflossen.

 

Wat is een gokverslaving?
Gokverslaafd is iedereen die teveel tijd en teveel geld aan het gokken besteedt. Een probleemgokker kan zijn gokgedrag nog enigszins in de hand houden. Bij een gokverslaafde is de afhankelijkheid zo groot geworden dat hij, net als een alcoholist of drugsverslaafde, dagelijks zijn portie gokken moet krijgen. Dat hij zich daarbij diep in de schulden steekt en problemen thuis of op het werk krijgt, kan hem er niet meer van weerhouden de gokhal op te zoeken.
 

Verschijnselen
Kenmerkend is dat een gokverslaafde zich niet meer aan de grenzen kan houden die hij zichzelf had gesteld: zo lang, tot dat bedrag. Steeds als de grens is bereikt, wordt die wat verlegd. De spanning van het gokken brengt een gokverslaafde net zozeer in een roes als iemand die dronken is. Zolang hij gokt vergeet de gokverslaafde alles om zich heen, inclusief de problemen die het gevolg zijn van zijn verslaving. De gokverslaafde kan nauwelijks ergens anders aan denken dan aan gokken, raakt paniekerig, geïrriteerd of agressief als hij een tijdje niet kan gokken. De omgeving van de verslaafde is zelden van de verslaving gediend. Daarom houden gokverslaafden hun 'hobby' zo veel mogelijk geheim. Omdat het gokken de verslaafde in zijn ban heeft, vergeet deze afspraken en loopt bijvoorbeeld de lunchpauze eindeloos uit.

Voorkomen
Gokken is een wijdverbreid verschijnsel: zo'n 800.000 mensen spelen wel eens op een fruitautomaat, 400.000 mensen zijn wel eens in een casino te vinden. Van alle mensen die wel eens een gokje wagen, zijn er naar schatting zo'n 4.000 verslaafd. Het zijn vooral mannen: tien mannen op één vrouw. De wens om even de werkelijkheid te ontvluchten is net als bij andere verslavingen een oorzaak van gokverslaving. Soms wordt die wens ingegeven door gevoelens van verlies en mislukking. Dat er op zoveel plaatsen mogelijkheden zijn om te gokken, werkt gokverslaving in de hand, evenals het feit dat het gokgedrag soms wordt 'beloond' doordat het gokapparaat geld uitkeert.

Afhankelijkheid
Bij stoppen hebben gokkers soms last van onthoudingsverschijnselen (lichamelijke afhankelijkheid) zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit . Mensen kunnen ook geweldig verlangen naar gokken. Ze denken de hele dag aan gokken en zo gauw ze geld hebben, kunnen ze geen weerstand bieden aan de verleiding. Het steeds sterker verlangen om te gokken en zich eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder, wijst op het bestaan geestelijke afhankelijkheid.