home

 

Campylobacter

register

 

overzicht bacteriŽn

tenCampylobacter bacterie

 

 

Inleiding
Campylobacter is een geslacht van gram-negatieve bacteriŽn dat behoort tot de veroorzakers van de meest voorkomende zoŲnosen. De bacterie bestaat uit een krom, dun, 1,5 tot 5 Ķm groot staafje. De bacterie komt voor bij pluimvee, vogels, jonge honden, katten, varkens, runderen, knaagdieren, schapen, vliegen en zwijnen.

Bij veel dieren is de bacterie een normale darmbacterie. Ook komt de bacterie voor in ondiep grondwater en oppervlaktewater. Zowel in BelgiŽ als in Nederland worden per jaar ruim 100.000 mensen besmet, waarvan er 600 in het ziekenhuis belanden. Enkele tientallen mensen, waarvan vooral ouderen, overlijden per jaar.

Besmetting van de mens treedt op via besmet voedsel (voedselinfectie), water en door contact met dieren en uitwerpselen van besmette mensen en uit zich in acute, waterige en soms bloederige diarree met heftige buikkrampen en koorts. Vooral kinderen van 1 tot 4 jaar hebben een verhoogde kans op besmetting.

Therapie bij gastro-enteritis veroorzaakt door Campylobacter bestaat uit het bestrijden van vocht- en mineralenverlies. Bij tevoren gezonde patiŽnten zijn antibiotica niet aangewezen, omdat er nauwelijks invloed is op de duur van de symptomen.

Antibiotica zijn geÔndiceerd bij de volgende groepen:

  • ernstig gedehydreerde patiŽnten;

  • patiŽnten met infecties van de bloedbaan;

  • patiŽnten met hoge koorts en bloederige diarree;

  • patiŽnten met meer dan ťťn week gastro-intestinale klachten;

  • patiŽnten met een verhoogd risico op complicaties;

  • Het percentage humane isolaten dat resistent is tegen quinolonen (bijvoorbeeld ciprofloxacin) schommelt al enkele jaren tussen 15 en 30%. (Pelt04) In Nederland worden gastro-intestinale infecties met Campylobacter daarom behandeld met een macrolide zoals clarithromycine of azithromycine.