home

 

vancomycin-resistente enterokokken - VRE

register

 

overzicht bacteriŽn

Vre bacterie

ten

 

 

 

 

Inleiding
Vancomycin-resistente enterokokken behoren tot de groep van bijzonder resistente micro-organismen (bacteriŽn).† Ze worden regelmatig gevonden bij gezonde personen buiten zorginstellingen (circa 5 procent) en in voedsel zoals bijvoorbeeld vlees. Enterokokken zijn bacteriŽn die in het maag-darmstelsel van mensen en dieren voorkomen en zijn weinig virulent (laag ziekmakend vermogen) in tegenstelling tot andere micro-organismen. Gezien de verspreiding in de gezonde bevolking worden VRE ook regelmatig bij patiŽnten in het ziekenhuis gevonden.

 

De Vre bacterie
Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriŽn van gezonde mensen en zijn daar niet gevaarlijk. Door te vaak het antibioticum vancomycine toe te passen, worden enterokokken resistent. Dat wil zeggen dat de bacteriŽn niet langer op het middel reageren. U merkt er niets van dat u de bacterie bij u draagt. Een VRE geeft meestal geen ziekteverschijnselen. Via laboratoriumonderzoek wordt er speciaal naar gezocht.

Er zijn twee soorten VRE:

  • VRE die zich verspreiden in het ziekenhuis; zij veroorzaken infecties bij patiŽnten met een ernstig verstoorde afweer. Dit zijn ziekenhuisbacteriŽn.

  • VRE die voorkomen bij mensen buiten het ziekenhuis en in de veestapel. Deze ĎveestapelbacteriŽnĎ veroorzaken geen infecties.

De VRE-bacterie is een resistente variant van een bacterie die normaal in de darmen van mensen voorkomt. De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiŽnten lang in leven blijven. PatiŽnten verwerven de VRE-bacterie meestal in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiŽnten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht.

PatiŽnten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiŽnten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.