home

 

Claustrofobie, engtevrees, angst voor kleine ruimtes

register

 

meer fobieën

n

 

 

 

 

Algemeen
Krijg je het benauwd als je in een lift stapt? Ben je blij als je de tunnel door bent? Voel je je opgesloten in een kleine ruimte als de deur op slot is? Let je altijd op waar de nooduitgang is? Waarschijnlijk heb je last van claustrofobie. Beter bekend als een angst voor kleine afgesloten ruimten.

Psychische angst
Claustrofobie is een psychische angst die je zomaar kan overvallen. Je hebt het gevoel geen kant op te kunnen. De gevolgen zijn vervelend. Je weet bijvoorbeeld lang niet altijd van tevoren wat er gebeurt:
Heb je een afspraak met een klant. En dan blijkt zijn kantoor zich op de negende verdieping van een kantoorgebouw te bevinden. Dat is even slikken! Een lift in gaan is voor jou beangstigend. Maar achttien trappen lopen op je hakken en in je strakke mantelpak is geen optie.
Je hebt reële kans om te struikelen. Bovendien wil je niet zwetend als een otter aankomen op de negende verdieping. Je raapt al je moed bij elkaar en drukt op de knop van de negende verdieping. Je ademt diep in en stapt naar binnen. Tergend langzaam zoeft de lift naar boven. Nerveus volgen je ogen alle verdiepingen op de display. Over de helft nu, vijf, zeven, negen!
Je bent veilig aangekomen en stapt bibberend uit de lift. Je geeft je klant een week handje ter begroeting. Tijdens jullie gesprek kun je je niet goed concentreren. In gedachten ben je namelijk al bij de lift. Je overweegt serieus een terugreis via de trap. En je denkt: ‘Waarom heb ik toch die pumps aangetrokken?’

Vermijding
Soms vermijd je situaties die je onaangenaam vindt:

  • In plaats van de tunnel te nemen, ga je over de brug. Dat je daarvoor tien kilometer om moet rijden, neem je voor lief.

  • In plaats van het kleine toilet beneden te gebruiken, loop je naar het toilet in de badkamer. Een verademing voor jou; er zit ook een groot raam in dat open kan.

  • In plaats van in de rij te staan bij die uitstekende bakker, neem je genoegen met brood uit de supermarkt.

Ongedwongen
Als je eerlijk bent, wil je niet zo doordacht leven. Je verlangt naar een ongedwongen leven. Dat is ook voor jou mogelijk. Je moet het wel echt willen. Bevrijd jezelf! Op deze site ontmoet je meer mensen die last hebben van claustrofobie. Of je kijkt direct bij de oplossingen. Want claustrofobie is goed te behandelen.

Oplossingen

Boeken
Lees over claustrofobie. Zoek dan wel een goed boek met praktische tips. Op internet kun je de betere boeken selecteren aan de hand van de beoordeling van andere lezers. Erkenning van je angst is een stap in de goede richting. Herkenning is ook belangrijk. Je weet nu dat je niet de enige bent die hier last van heeft. En dat genezing mogelijk is.

Medicatie
Een medicijn tegen claustrofobie bestaat niet. Een ziekte die ‘tussen de oren’ zit, is niet te verhelpen met pillen. Ze kunnen je hooguit rust geven. Alle medicijnen hebben bijwerkingen en zijn veelal verslavend. Laat je goed voorlichten voordat je eraan begint.

Vermijden van lastige situaties
Je kunt je hele leven proberen angstige situaties te vermijden. Je begrijpt het al. Dat lukt je niet. Buiten dat het dodelijk vermoeiend is, heb je geen garanties. Het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar. En jezelf opsluiten in huis; dat is geen leven en daarom geen oplossing.

Mind Tuning
Er is een methode die uitstekend werkt bij claustrofobie. Mind Tuning heeft al veel mensen geholpen de grip op hun leven terug te krijgen. Deze techniek werkt snel en doeltreffend. Bovendien krijg je inzicht in de werking van je brein.
Volgens Mind Tuning is angst een gevolg van een foutje in je brein. Dit is in korte tijd ontstaan en kan ook razendsnel weer worden opgelost.
Grondlegger van Mind Tuning is Pieter Frijters. Hij is 's lands meest geraadpleegde coach bij angst en onzekerheid. Mind Tuning geniet volop positieve aandacht in kranten, op TV en andere media. Ook bij Angstspreekuur werkt men met Mind Tuning.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Deze therapievorm zit vaak doordacht in elkaar. Maar doet meer een beroep op uw intellect (cognitie) dan op uw emotionele beleving. Het één spreekt het ander niet noodzakelijkerwijs aan. Hierdoor is CGT vaak een langdurig traject. De resultaten zijn daarbij sterk afhankelijk van de kwaliteiten van de therapeut.