home

 

Candida Albicans, schimmelziekte huid en slijmvliezen

register

 

 de Candidaschimmel

Candida in bloed

Candida in liquor

 

 

 

 

Wat is Candida?
Candida is een gistcel die twee 'gezichten' heeft; het hoort bij ons en leeft bij iedereen als gist in de darm en op de huid.
Onder normale omstandigheden leeft de Candidagist in een gezond evenwicht met bacteriŽn. Maar als deze gist het teveel naar de zin heeft kan deze agressieve vormen aannemen en gaat dan een metamorfose aan van gist naar schimmel, de minder vriendelijke kant van Candida.
Eenmaal een schimmel dan heeft de Candida Albicans zeer scherpe draadjes die de slijmvliezen van de darm penetreren (doorboren) hierdoor ontstaat er een verbinding tussen de darm en de bloedbaan. De schimmel komt via deze weg in het bloed en ondermijnt dan het immuunsysteem.
Naast miljoenen soorten vriendelijke gistsoorten leven er normaal gesproken een aantal families van gistkiemen op uw slijmvliezen (gist voelt zich met name thuis in de warme, donkere uithoeken van uw spijsverteringskanaal en uw vagina). Vijandige bacteriŽn, virussen allergenen en andere vijanden vinden ook hun weg hierheen en naar andere met vliezen gevoerde doorgangen en holten, zoals de luchtwegen.
Candida is, onder normale omstandigheden, een component van de darmflora die iedereen, zij het in kleine hoeveelheden, bij zich draagt. Candida is een gist, die in een aantal gevallen verandert in een ziekteverwekkende schimmel en zo het immuunsysteem kan ondermijnen. Candida kan verschillende delen van het lichaam aantasten zoals de spijsverteringsorganen, de vagina, de neus, de oren en de mond. De symptomen zijn daarom zeer verschillend zoals spierpijn, jeuk, impotentie, slechte adem, nachtzweten, vaginitis (met vooral witte vloed), hyperthyreoÔde, voetschimmel, constipatie, ME of darmkrampen.
Die symptomen kunnen vaak heviger worden na de inname van suiker of gistrijk voedsel, maar ook in een warme, vochtige omgeving. Bovendien kan Candida leiden tot ernstige psychische klachten zoals depressies, concentratie- en geheugenstoornissen en zelfs tot suÔcidaal gedrag. Candida Albicans is bij de mens de meest voorkomende ziekte verwekker en kan voor mensen, met om welke reden dan ook verzwakt immuunsysteem, mogelijk dodelijk zijn. Deze schimmel kan schade aanrichten: op de huid, aan nagels, in de mond, in slijmvliezen, in de urine wegen, in de darmen, bij vrouwen in de vagina en in de organen zoals lever, nieren en longen.

 

Wat veroorzaakt Candida:
De oorzaak is soms ťťn of meerdere antibioticumkuren, waardoor de bacteriŽn die in ons lichaam B-vitamines produceren zijn vernietigd, soms gebrek aan B-vitamines door onvolwaardige voeding.
De candida komt voor in de slokdarm, mond, vagina, keel en ingewanden. In een normale situatie heeft de mens geen last van deze gist, die in een gezonde balans leeft met bacteriŽn. De groei van candida wordt meestal gereguleerd door bacteriŽn die in deze lichaamsdelen voorkomen.
Soms echter worden er teveel van deze nuttige bacteriŽn vernietigd, waardoor de schimmelvorming vrij spel krijgt. De volgende factoren gelden als de belangrijkste veroorzakers: langdurig gebruik van antibiotica, langdurig gebruik van immuno-suppressieve medicamenten zoals synthetische cortison- preparaten, langdurige negatieve stresssituaties, langdurige blootstelling aan in- en uitwendige vervuilingsprocessen, langdurig het gebruik van De Pil. Ook suikerpatiŽnten en personen met een verzwakte weerstand lopen een verhoogd risico. Als er te weinig bacteriŽn zijn verandert de candida van een knopvorm in een draadvorm en ontstaat er een schimmel die ziekten veroorzaakt. De lange draden kunnen zich namelijk door de darmslijmvliezen heen werken en belanden zo in de bloedsomloop. Bovendien produceert de schimmel endotoxinen die in het bloed terechtkomen en psychische klachten veroorzaken.

Algemene tips
Er zijn enige algemene adviezen te geven die kunnen helpen de infectie te verminderen. Eet groenten, vis, bruine rijst en yoghurt die yoghurtculturen bevat. Zorg ervoor dat er in de voeding geen fruit, suiker en gist zitten. Vermijd producten als chocolade, varkensvlees, alcohol, kaas, azijn en honing. Probeer vooral stress zoveel mogelijk te vermijden en neem voldoende rust.

 

Dieetmaatregelen
Absoluut gťťn gisthoudende producten, in plaats van gewoon brood zuurdesembrood gebruiken. Per dag zij maximaal 5 zuurdesemboterhammen toegestaan. Indien men minder dan 5 zuurdesem-boterhammen per dag eet, mag men in plaats daarvan een qua calorische waarde overeenkomstige hoeveelheid extra zilvervliesrijst of andere granen nemen.
Gťťn voedingsmiddelen die meer dan 15% koolhydraten bevatten. Als uitzondering op deze regel zijn wťl toegestaan: brood (gistvrij), zilvervliesrijst en gekookte aardappelen. In plaats van zuurdesembrood mag volkoren pasta (gist- en suikervrij) worden genut.

 

Test
Op de site van Candida.nl treft u twee vragenlijsten om een zelftest kunt doen
.
Deze site is te vinden op: http://www.candida.nl/?content=candida-test