<

home

 

halitose, slechte adem

register

 

ten

 

 

 

  Inleiding
Halitose is de medische term voor slechte adem. Een slechte adem, of uit de mond ruiken, is een lastig fenomeen waar zeker nog een taboe op rust. Het komt veel voor maar vaak is het zo dat mensen er zelf geen weet van hebben. Is het hun wel bekend dat ze een slechte adem hebben, dan kan dit een vervelend schaamtegevoel en onzekerheid met zich meebrengen.

Waardoor wordt een slechte adem veroorzaakt?
Een slechte adem kent vele mogelijke oorzaken:
  • slecht verzorgd gebit/mondholte;
  • mondslijmvliesontsteking (zie voor meer informatie over dit onderwerp de paper ‘Mondslijmvliesontsteking’)
  • chronische ontsteking in neus- of keelholte;
  • neuspoliepen;
  • hongeren/aan de lijn doen, of te weinig eten of drinken;
  • overmatig gebruik van vet, vlees of melk;
  • het eten van uien of knoflook;
  • alcoholgebruik of roken;
  • het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals isosorbidedinitraat, disulfram);
  • sommige longaandoeningen;
  • maagaandoeningen;
  • een aantal darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld verstopping/obstipatie;
  • leverziekten.

De oorzaak kan ook onbekend zijn.

Wat u aan een slechte adem kunt doen
Omdat er zoveel verschillende oorzaken voor een slechte adem zijn, is het belangrijk dat eerst gezocht wordt naar die oorzaak. U kunt hierbij het advies van een arts inroepen. Los de oorzaak - indien mogelijk - op. Daarnaast kunt u een aantal algemene richtlijnen hanteren ter voorkoming van een slechte adem:

  • zorg voor een goede mondhygiëne, zoals bijvoorbeeld de mond spoelen en 3 maal per dag de tanden poetsen of het kunstgebit reinigen;
  • 's ochtends direct na het opstaan een glas water drinken, dit legt een soort "waterslot" op de maag;
  • mond spoelen of sprayen; Wees voorzichtig met mondspoelingen die alcohol bevatten, omdat veelvuldig gebruik van alcohol schadelijk kan zijn voor het mondslijmvlies.
  • suikervrije "frisse adem"-snoepjes gebruiken;
  • matig zijn met alcohol en stoppen met roken;
  • gebruik van knoflook en uien vermijden.

Relatie voeding en een slechte adem
Na iedere maaltijd ontstaat er gasvorming in de darmen. De hoeveelheid gas die er gevormd wordt verschild echter per maaltijd. Het ene voedingsmiddel geeft namelijk meer gasvorming dan het andere. Enkele voedingsstoffen kunnen door de dunne darm niet (geheel) verteerd en opgenomen worden. Deze voedingsstoffen gaan door naar de dikke darm waar ze door bacteriën afgebroken worden. Dit geeft gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
De hoeveelheid gas die gevormd wordt, is dus afhankelijk van de hoeveelheid onverteerbare voedingsstoffen die het voedingsmiddel bevat. Het is echter per individu verschillend in hoeverre deze voedingsstoffen verteerd worden en meer of minder gasvorming veroorzaken.
Extra gasvorming kan ook ten gevolge van obstipatie (verstopping) of een gestoorde darmbeweging ontstaan. De ontlasting die in de darmen blijft zitten, gaat door het inwerken van bacteriën gisten.

Voedingsadviezen
Het is belangrijk dat u een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt. Een gezonde en geva-rieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft, zoals vitamines en mineralen. U kunt een goede voeding aan de hand van de ‘Schijf van Vijf’ samen stellen.
De ‘Schijf van Vijf’ bestaat uit vijf groepen voedingsmiddelen. U hebt dagelijks, bij elke maaltijd, iets uit elke groep nodig:

  1. Groente en fruit (onmisbaar voor vitamines, mineralen en voedingsvezels);
  2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, deegwaren (pasta) en peulvruchten (onmisbaar voor zetmeel, eiwit, voedingsvezels, B-vitamines en mineralen);
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers (onmisbaar voor eiwitten, B-vitamines, visvetzuren en mineralen zoals kalk en ijzer);
  4. Vetten en oliën (onmisbaar voor vitamine A, D en E en essentiële vetzuren);
  5. Dranken (onmisbaar voor water).

Het is mogelijk dat u reeds vele voedingsmiddelen uit uw voeding heeft weggelaten, omdat u ervan overtuigd bent dat zij de oorzaak van uw klachten zijn. Het risico hiervan is echter dat de voeding onvolwaardig wordt, waardoor u niet alle benodigde voedingsstoffen meer binnen krijgt. Een goede en gevarieerde voeding is dus belangrijk.
Verstopping kan ook extra gasvorming veroorzaken. Daarom is het van belang om verstopping te voorkomen. Dit kan onder andere door middel van een vezel- en vochtrijke voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn groente, fruit, volkorenbrood, aardappelen, volkorenmacaroni, zilvervliesrijst en peulvruchten. Een vochtrijke voeding bevat tenminste twee liter vocht. Dit komt overeen met de inhoud van 16 kopjes of 13 limonadeglazen. Zie voor meer informatie over verstopping onze brochure ‘Verstopping’.