home

 

akoestisch neuroom, tumor aan de gehoorzenuw

register

 

ten

 

 

 

 

Gehoortumor: opgelet voor lawaai
Een neurinoom van de gehoorzenuw is een goedaardige tumor, die zich echter vaak ontwikkelt en dan de hersenen aantast. Deze aandoening kan dus een echt probleem vormen. Het lijkt erop dat mensen die aan intense geluiden worden blootgesteld vatbaarder zijn voor deze aandoening.

Progressief gehoorverlies
Een neurinoom is een goedaardige tumor die vooral de hersenzenuwen aantast. Meestal wordt de gehoorzenuw aangetast. Er is dan sprake van een akoestisch neuroom. Het neuroom is geen kanker en ontwikkelt zich in de gehoorgang, waar het aanvankelijk kleine symptomen veroorzaakt: zeer progressief gehoorverlies langs één kant (de patiënt merkt het vaak pas aan de telefoon), oorsuizingen en duizeligheid. Vervolgens heeft de tumor de neiging om zich te ontwikkelen en zich uit te breiden naar de schedel. Dit veroorzaakt hoofdpijn en jeuk. Vervolgens treden gezichtspijn en later spierverlammingen in het gezicht op. Kortom, ook al blijft de tumor goedaardig, hoe groter hij wordt, des te gevaarlijker hij is.
De behandeling bestaat uit een heelkundige verwijdering van het neuroom. Maar deze ingreep is des te delicater als de tumor al in een gevorderd stadium is. Omgekeerd kan radiotherapie een optie zijn als de tumor nog klein is.

Veel lawaai is een stimulerende factor
De oorzaak van deze aandoening is tot op vandaag onbekend. De hypothese die stelt dat een overmatige en langdurige blootstelling aan lawaai het optreden van een dergelijke tumor zou kunnen stimuleren werd onlangs door een team onderzoekers onderzocht. Bijna 150 patiënten met een akoestisch neuroom werden gerekruteerd en vergeleken met een groep gezonde personen. Vervolgens werd elke persoon verzocht de intensiteit van het lawaai waar hij aan blootgesteld, te evalueren.
Zo stelde men vast dat mensen die meerdere jaren aan geluiden van meer dan 80 decibel werden blootgesteld een hoger risico van akoestisch neuroom vertoonden. Deze vaststelling geldt zowel bij mannen als bij vrouwen. We stellen dat de mensen die het vaakst getroffen worden, blootgesteld werden aan lawaaierige machines en werktuigen en oorverdovende muziek.
Dit resultaat moet vandaag bevestigd worden door andere studies en de methode voor zelfbeoordeling van de intensiteit van het lawaai moet worden gecontroleerd. Het is in elk geval al nuttig om te waarschuwen tegen de schadelijke invloed van lawaai op het neuroom, aan te sporen tot beschermingsmaatregelen en te adviseren om snel een arts te raadplegen als men langs één kant minder goed hoort, oorsuizingen heeft en zich duizelig voelt.
Denk eraan dat het niveau van 80 decibel zeer snel bereikt is. Geluid wordt vanaf 65 decibel als onaangenaam ervaren en is schadelijk vanaf 85 decibel.

 

Geluidsniveaus:
  • Popconcert, een voorbijrijdende trein, een sloophamer (110 db);
  • Brandweersirene (101 db);
  • "Opgefokte" brommer, intens verkeer, zeer luide radio (100 db);
  • Bouwplaats, doorgang van zwaar vrachtvervoer (90 tot 95 db);
  • Lawaaierig restaurant, stofzuiger (70 tot 75 db);
  • Moeizaam gesprek (65 tot 70 db);
  • Normaal wegverkeer (65 db);
  • Grote winkels (60 db);
  • Rustig restaurant (50 db);
  • Rustig kantoor in een rustige buurt (35 tot 45 db).
Mobiele telefoon op termijn gevaarlijk voor hersenen?
Mensen die hun mobiele, of kabelvrije telefoon dagelijks meer dan twintig minuten tegen hun oor houden, hebben volgens Zweedse wetenschappers na tien jaar tweemaal meer kans om een goedaardige of kwaadaardige hersentumor te krijgen dan mannen en vrouwen die handsfree bellen of de telefoon gewoon minder gebruiken. De Zweedse onderzoekers analyseerden 11 klinische studies van de de afgelopen tien jaar waar het effect van electromagnetische straling op de hersenen werd nagegaan.

Uit vier studies bleek dat 'veelbellers' een grotere kans hebben om een 'neurinoom' te ontwikkelen. Een neurinoom is een goedaardige tumor die vooral de hersenzenuwen aantast. Meestal wordt de gehoorzenuw beschadigd. Er is dan sprake van een akoestisch neuroom. Het neuroom is geen kanker en ontwikkelt zich in de gehoorgang, waar het aanvankelijk kleine symptomen
veroorzaakt: zeer progressief gehoorverlies langs één kant (de patiënt merkt het vaak pas aan de telefoon).

Vijf andere studies toonden een risicoverhoging aan (verdubbeling) op het ontstaan van een glioom. In mensentaal betekent dit een kwaadaardige hersentumor die moeilijk operatief te verwijderen is. De onderzoekers raden iedereen aan de mobiele en draadloze telefoon met enige voorzichtigheid te gebruiken of zoveel mogelijk een luidspreker in te schakelen.

Bronnen:
Hardell L, Carlberg M, et al.
Long-term use of cellular phones and brain tumors: increased risk associated with use for > or =10 years
Occup Environ Med. 2007 Sep;64(9):626-32.