home

 

arthrose, slijtage van de gewrichten

register

 

 

 

  Arthrose is een slijtageziekte van de gewrichten waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen, meestal in de knie of de heup. Ook kan artrose in de nek en rug voorkomen. Gewrichtsslijtage is de hoofdoorzaak van artrose. De aandoening komt daardoor vaak voor bij mensen die te dik zijn, of bij mensen die in hun leven (te) veel zwaar werk hebben verricht. Het gewrichtskraakbeen krijgt door de overbelasting een onregelmatig oppervlak. Later worden ook de uiteinden van de botten aangetast. Deze veranderingen in het gewricht geven de klachten.

Artrose (Wikipedia)

Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Dit kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. De botten schuren hierdoor over elkaar, wat veel pijn veroorzaakt. Het komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.
Artrose kan eigenlijk worden gezien als een normaal proces van de gewrichten bij het ouder worden. Door de toenemende leeftijd, door belasting met het eigen lichaamsgewicht en door vooral plotselinge bewegingen, neemt de opbouw van het kraakbeen af en de afbraak toe. Dit heeft tot gevolg dat de gewrichten minder kraakbeen hebben en dat er pijn bij beweging gaat ontstaan. Vaak ontstaan aan de randen van de gewrichtsvlakken botuitsteeksels en -haken. Deze worden osteofyten genoemd. Een genezing voor artrose bestaat niet. Wel zijn er diverse complementaire behandelingen die zinvol ingezet kunnen worden bij de pijn die door artrose ontstaat. En een enkel supplement (glucosamine) dat de kraakbeenopbouw ondersteunt. Overgewicht moet worden voorkomen bij artrose, want dat verslechtert de situatie.
Er is nog maar weinig bekend over de oorzaken van artrose. Men weet alleen dat het een samenspel is van factoren: erfelijkheid, zware arbeid of intensief sporten, overgewicht en ook als gevolg van een andere vorm van reuma.

Artrose van de gewrichten (orthopedie.nl)

Artrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Gewrichten zorgen er voor dat je lichaam flexibel is, ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je armen en benen kunnen buigen en strekken. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om het uiteinde van dat bot heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen.
Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten), dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden.
Artrose wordt wel eens verward met osteoporose. Bij osteoporose worden de botten kalkarm en lopen de kans om te breken of, zoals bij een wervel, in te zakken.

Artrose (Rheumafonds)

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben artrose.
Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en op den duur kant het zelfs verdwijnen. Artrose komt veel voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.
Onder ouderen is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Maar er zijn in Nederland naar schatting ook 25.000 jonge patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose.
Veel mensen denken dat artrose 'gewoon' slijtage is en dat er niets aan te doen is. Dat je er 'gewoon' mee te maken krijgt als je ouder wordt. Dit is een groot misverstand. De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Ook is het onduidelijk waarom sommige mensen er al zo jong mee te maken krijgen en andere niet.
Omdat artrose een pijnlijke en soms invaliderende ziekte is, investeert het Reumafonds veel geld in onderzoek naar de oorzaken, het verloop en een betere behandeling van artrose. Zoals het grote landelijke CHECK-onderzoek.
Daarnaast besteden we veel tijd aan het onder de aandacht brengen van de waarheid over de ziekte om de misverstanden de wereld uit te helpen en de ernst van de ziekte onder de aandacht te brengen. Want door de vergrijzing, overgewicht en te weining beweging verwacht de wetenschap dat het aantal artrosepatiënten over vijftig jaar is verdubbeld.

Vóórkomen en ontstaan van artrose
Artrose kan in alle gewrichten optreden maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Hoewel het onder ouderen de meest voorkomende gewrichtsaandoening is, zijn er in Nederland naar schatting 25.000 jongen patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose. In totaal zijn er meer dan 650.000 mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.
Artrose komt dus veel voor: bij het ouder worden krijgt bijna iedereen er in meer of mindere mate last van. Meestal is het niet ernstig: je hoeft er zelfs niks van te merken. Als je zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt is dit niet iets om je zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen erger worden is het goed om eens langs de huisarts te gaan.
Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld sporten of door bepaald werk kan een rol spelen. Zo hebben veel voetballers last van artrose in hun knieën en enkels en balletdansers krijgen het vaak in hun voeten.
Artrose wordt ook wel eens slijtage-reuma genoemd. Maar bij artrose komen geen veranderingen in het bloed voor, zoals bij reuma. Een reumatest zal dan ook geen afwijkingen laten zien. Met artrose kun je oud worden, maar het kan wel pijnlijk zijn.

Behandeling van artrose
Als eerste is het belangrijk een zo actief mogelijk leven te blijven leiden. Niet voor niets is het spreekwoord “Rust Roest”. Gedoseerd gelijkmatig bewegen is belangrijk. Probeer overbelasting te vermijden zoals overgewicht en overmatige sport.
Fysiotherapie kan u helpen om acute momenten van verergering weer te verhelpen, pijn te dempen en u te instrueren met betrekking tot goede beweging en oefeningen.
Medicijnen zijn meestal van de NSAID groep: de Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drugs. Hiervan zijn er zeer vele op de markt. Zij allen hebben een aantal werkingen namelijk pijnstilling, ontstekings remming en zwelling vermindering. Helaas ook bijwerkingen meestal op het gebied van de maag en darmen.
Wanneer al deze maatregelen niet helpen kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met bijnierschorshormonen (corticosteroïden).
Volgende stap is een operatieve behandeling. Ook hier kennen we een scala van mogelijkheden uiteeenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen door middel van een kunstgewricht. In de desbetreffende hoofdstukken wordt hierop nader in gegaan.