home

 

frozen shoulder

register

 

ten

 

 

 

 

Inleiding
Een frozen shoulder betekent letterlijk een 'bevroren schouder'. Bij deze aandoening is er een beperking van de bewegingen van de schouder en arm.

 

Oorzaken
Het is niet precies duidelijk hoe een frozen shoulder ontstaat. De problemen met bewegen van de schouder en arm worden vaak voorafgegaan door een slijmbeursontsteking, een aanhoudende irritatie van de pezen in de schouder of een ontstoken gewrichtskapsel. Dit kan gebeuren door een lange tijd van niet bewegen, bijvoorbeeld na botbreuken of door repeterende bewegingen zoals bij bovenhands werk of sport. Tevens kan een ongeval of operatie de oorzaak zijn. Soms is er helemaal geen oorzaak te vinden.

 

Verschijnselen
Bij een frozen shoulder is er een pijnlijke en stijve schouder. Het is daardoor moeilijk om de arm te bewegen. In het begin overheersen de pijnklachten, deze nemen 's nachts af. In een later stadium is er vooral stijfheid. De pijn is wel aanwezig, maar is minder erg. De schouderfunctie herstelt meestal vanzelf waardoor pijn en stijfheid verdwijnen. Dit kan echter lange tijd in beslag nemen, klachten van een frozen shoulder kunnen wel enkele jaren blijven bestaan.
Een frozen shoulder komt vaker voor bij vrouwen boven de vijftig jaar, diabetici en mensen met hart- en schildklieraandoeningen.

 

Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek van de schouder en arm uitgevoerd. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt of wordt een kijkoperatie van het schoudergewricht

gedaan.

 

Behandeling
De behandeling richt zich op het bestrijden van pijn door middel van pijnstillers. Soms wordt ook een injectie met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) gegeven in het schoudergewricht.
Bij langdurige klachten waarbij de behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut, eventueel gecombineerd met injecties onvoldoende effect heeft wordt soms het schoudergewricht onder narcose losgemaakt. Oefentherapie zorgt vervolgens voor het verbeteren van de schouderfunctie.

 

Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk dat de schouder wordt losgemaakt en vervolgens in beweging blijft, bijvoorbeeld door middel van manuele therapie en oefentherapie. Er kunnen ook oefeningen thuis worden gedaan om het gewricht soepel te houden en blijvende bewegingsbeperking tegen te gaan.