home

 

reuma, rheuma

register

 

ten

 

 

 

 

Inleiding
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Tot het bewegingsapparaat behoren niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren, pezen, kapsels en het bindweefsel. Enkele algemene verschijnselen bij reumatische aandoeningen zijn aanhoudende pijn en stijfheid bij het in beweging komen en het opstaan, pijn in de spieren en de gewrichten, en zwellingen in één of meer gewrichten.
Reuma is een van de belangrijkste volksziekten. In Nederland hebben drie miljoen mensen reuma, waarvan 1,4 miljoen mensen een chronische vorm. Chronisch betekent langer dan zes maanden. Omgerekend heeft circa één op de tien mensen in Nederland een chronische vorm van reuma. Van het merendeel van de reumatische aandoeningen is niet bekend wat precies de oorzaak is. Sommige vormen van reuma hangen samen met andere ziekten. Reuma kan op iedere leeftijd beginnen. Tijdige herkenning en behandeling van bepaalde reumatische ziekten kan ernstige gevolgen geheel of gedeeltelijk voorkomen.

 

Soorten reuma
Reuma kan in drie hoofdgroepen worden verdeeld:

  1. Ontstekingsreuma
    Bij ontstekingsreuma ontspoort het afweersysteem en richt het zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis (gewrichtsontsteking) valt onder deze vorm, maar ook bijvoorbeeld jicht, chondrocalsinosis, de ziekte van Bechterew (een aandoening aan de wervelkolom en het bekken), en jeugdreuma (juveniele chronische artritis).
    Ook systeemziekten als systemische lupus erythematosus (SLE), het syndroom van Sjögren en de aandoening polymyalgia rheumatica behoren tot deze categorie. Bij systeemziekten komen afwijkingen door het gehele lichaam voor, zoals in de nieren, huid en slijmvliezen, longen, hart en gewrichten.

  2. Slijtagereuma
    Bij slijtagereuma - waar diverse vormen van artrose (gewrichtsslijtage) onder vallen - raakt het kraakbeen beschadigd. In het algemeen hebben vrouwen meer last van artrose dan mannen. Artrose komt vooral voor in de gewrichten van voeten, handen, knieën en het bekken.

  3. Weke-delen reuma
    Deze vorm van reuma tasten spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels aan. Fibromyalgie is voorbeeld van weke-delen reuma.

Vormen van reuma
Onderstaand vindt u een overzicht van verschillende vormen van reuma.
Acuut reuma, Artritis bij darmziekten, Artritis psoriatica, Artrose, Bechterew, Behcet, Besnier Boeck, Bursitis, Chondrocalcinosis, DILE, DISH, Enthesitis, Fibromyalgie, Forestier, Infectieuze artritis, Jicht, Lofgren, Lupus Erythematodes, Lyme, MCTD, Spondylarthropathien, ongedifferentieerd, Osteoporose, Paget, Palindroomreuma, Polymyalgia rheumatica, Pseudojicht, Reactieve artritis, Reiter, Reumatoïde artritis, SAPHO, Sarcoidose, Sclerodermie, Sjogren, Still, Tendinitis, Tietze.
Informatie over deze vormen kunt u vinden op:  www.reuma-online.nl.

 

Behandeling
Reuma wordt behandeld met geneesmiddelen, oefeningen (fysiotherapie) en rust. Bij ernstige afwijkingen aan de gewrichten kan reumachirurgie nodig zijn.
Reumatische aandoeningen als reumatoïde artritis en artrose kunnen leiden tot ernstige vergroeiingen, wat zeer pijnlijk kan zijn. Met reumachirurgie zijn sommige klachten goed te behandelen. Ook kunnen ernstig beschadigde gewrichten worden vervangen. Reuma is over het algemeen geen fatale ziekte, maar veel vormen heb je levenslang. Daarnaast is de gemiddelde levensverwachting van bijvoorbeeld patiënten met reumatoïde artritis vijf tot tien jaar lager dan die van hun gezonde leeftijdgenoten.
Oorzaken van reuma zijn nog niet bekend. Dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn er wel vorderingen gemaakt op het gebied van: verbeterde en snellere diagnose, nieuwe medicijnen, betere kunstgewrichten, en een sterke afname van het gedwongen gebruik van rolstoelen.

 

Reumaconsulenten
Voor een langdurige opname van reumapatiënten zijn bedden in gespecialiseerde verpleegtehuizen beschikbaar. Verschillende (academische) ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben een reuma-afdeling. De gespecialiseerde staf bestaat onder andere uit reumatologen, een revalidatiearts, fysiotherapeuten en medisch-maatschappelijk werkenden.
Veel poliklinieken van ziekenhuizen hebben een reumaconsulent. De reumaconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige op het gebied van reuma. Naast de medische kant van reuma zijn er vaak ook gevolgen van reuma die het dagelijkse leven beïnvloeden. De reumaconsulent is er om u juist bij deze alledaagse gevolgen van reuma te helpen.
De reumaconsulent heeft contact met tal van personen en organisaties waarmee u te maken heeft of misschien krijgt. Denk daarbij aan de (huis)arts, (wijk)verpleegkundige, fysio- en ergotherapeut en instellingen als thuiszorg, gemeente, patiëntenverenigingen en het Nationaal Reumafonds.

De reumaconsulent kan advies geven over allerlei zaken die met reuma te maken hebben, bijvoorbeeld:

  • het omgaan met beperkingen en achteruitgang van mogelijkheden;

  • het zo zelfstandig mogelijk blijven in bezigheden, zowel in huis als buitenshuis, en in de lichamelijke verzorging;

  • het gebruik van de voor u geschikte hulpmiddelen;

  • mogelijkheden voor sociale contacten;

  • aangepaste reizen voor mensen met reuma.