home

 

Lege nest syndroom

register

 

syndromen /
ziekte van....


 

Beschrijving
Lege nest syndroom is een algemeen gevoel van eenzaamheid dat ouders, voogd of andere verwanten kunnen voelen wanneer een of meer van hun kinderen het huis verlaten. Hoewel het meer voorkomt bij vrouwen, komt het bij beide geslachten voor. Het huwelijk van een kind kan leiden tot soortgelijke gevoelens, doordat de rol en invloed van de ouders vaak steeds minder belangrijk worden in vergelijking met de nieuwe partner.
Een sterke moeder- of vaderband tussen de ouder en kind kan de aandoening verergeren. De rol van de ouder, terwijl het kind nog steeds bij hen woont meer hands-on en onmiddellijke dan mogelijk is wanneer ze zijn verhuisd uit, vooral als de afstand betekent dat bezoeken zijn moeilijk.


Sociale en culturele factoren
Lege nest syndroom is meer voor in de moderne tijd, zoals de uitgebreide familie wordt steeds minder vaak voor dan in vorige generaties, en de ouderen zijn links woon zelf.
In vele culturen, zoals die in Afrika, India, het Midden-Oosten en Oost-AziŽ, een van de bejaarde ouders werden gehouden in een zeer hoge achting en het werd beschouwd bijna een plicht om de zorg voor en de eerbiediging ervan. In tegenstelling tot de meeste westerse samenlevingen, uitgebreid gezinnen waren in die plaatsen. Echter, tegenwoordig, ook in deze landen, zoals steden meer westers en industrielanden, waarden geleidelijk aan het veranderen. Het is soms nogal onhandig of onpraktisch om te leven met of verzorging uitgebreid voor een van de ouders in een moderne setting. Dit geldt ook indien deze familieleden waren beledigend of anderszins repressief. Lege Nest Syndroom is begonnen met het oppervlak dat in sommige van deze landen en, waar traditionele waarden komen in conflict met Westernization. Dit is vooral het geval voor Hong Kong.