home

 

syndroom van Osgood-Slatter

register

 

syndromen /
ziekte van....


 

Robert Bayley Osgood
(1873-1956)

 

Carl Schlatter
(1864-1934)

 

 

 

 

 

Inleiding
Osgood-Schlatter is een onschuldige maar vervelende aandoening ter hoogte van de aanhechting van de knieschijfpees bij de aanhechting op het bot van het onderbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. Het komt vaak voor bij sportieve jongens tussen de tien en vijftien jaar.

De ziekte is in 1903 voor het eerst beschreven door de Amerikaanse chirurg Robert Osgood en de Zwitserse chirurg Carl Bernhard Schlatter, onafhankelijk van elkaar.

Symptomen
De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en de pezen minder snel groeien. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen is geīrriteerd en ontstoken en vaak vormt zich op den duur na enige maanden op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.

Oorzaak
De tuberositas tibiae, de benige zwelling onder de knie bestaat uit kraakbeen bij meisjes onder de 11 en jongens onder de 13. Het secundaire centrum van verbening, ook wel apophyse genoemd, ontstaat bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar en bij jongens tussen de 9 en 20 jaar. De gebruikelijke theorie is dat door trekkracht (tractie) aan dit verbeningspunt (ossificatiepunt) er micro-letseltjes ontstaan of ontsteking van de pezen, waardoor de klachten van Osgood-Schlatter ontstaan.

Genezing
Osgood-Schlatter gaat in principe vanzelf over. Huisartsen of orthopeden adviseren meestal om een periode weinig aan sport te doen om zo de knie wat rust te gunnen, en na sportactiviteiten de knie af te koelen met ijs. De klachten zullen verdwijnen na enkele maanden tot enkele jaren. De bult onder de knie zal blijven, al wordt hier later normaliter geen directe hinder meer van ondervonden, tenzij wanneer je op die knie zit: dan voel je die bult nog en dat kan pijnlijk zijn.
Bij uitzondering komt een losse botkern voor die ook nog op latere leeftijd pijnklachten geeft. Operatief ingrijpen is dan soms noodzakelijk.