home

 

Shaken Baby Syndroom (SBS), schuddensyndroom

register

 

syndromen /
ziekte van....


 

Shaken baby syndroom – schud baby’s niet door elkaar…:
Een baby op je knie op en neer laten wippen zou geen kwaad kunnen. Maar bruuske, ongecontroleerde bewegingen waarbij het hoofdje van het kindje niet ondersteund wordt, kunnen voor ernstige letsels zorgen. In 1987 ontstond er heel wat opschudding toen het Britse kindermeisje Louise Woodward zich in de rechtbank moest verantwoorden voor de dood van baby Matthew. Toen ze de huilende baby tot bedaren wilde brengen, had ze hem hevig door elkaar geschud met de dood tot gevolg.
De letsels komen bijna altijd voor op de plaats waar de hersenen overgaan in het ruggenmerg. Vooral de zenuwbanen in de nek, die instaan voor de controle van de ademhaling, lopen schade op. Op die manier kan er een zwelling van de hersenen en een zuurstoftekort optreden met mogelijk de dood tot gevolg.
Dit zogeheten 'shaken baby'-syndroom is een soort hersenbloeding (subduraal hematoom) als gevolg van het stevig dooreenschudden van jonge kinderen.

 

Kinderhoofd heeft onvoldoende steun.
Volgens Kind & Gezin is het hoofd van een baby te groot en zwaar in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Zonder steun valt het dan ook achterover, omdat de nekspieren nog niet sterk genoeg zijn om het hoofd recht te houden.
Door hard te schudden gaat het hoofd heel snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen, waardoor o.a. het volgende kan gebeuren: stuipen, blindheid, doofheid, leermoeilijkheden, hersenbeschadiging en zelfs overlijden. Bij ernstige letsels is de mortaliteit hoog of is er blijvende ernstige schade.
Het gevaar bij het schudden is het grootst voor baby’s tot ongeveer 12 maanden oud. Toch kunnen ook peuters deze verwondingen oplopen als ze worden dooreen geschud.
Deze verwondingen kunnen niet ontstaan wanneer je gewoon met de baby speelt. Je hoeft dus niet bang te zijn om de baby te knuffelen, ermee te spelen en alles te doen wat de baby graag heeft.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op mishandeling in de regio van het hoofd. Op basis hiervan zal een kinderarts verder gaan zoeken en vragen stellen aan ouders.

Aanwijzingen dat het om het shaken baby syndroom gaat zijn:

  1. bloedingen in beide ogen;

  2. bloedingen in de hersenen;

  3. kneuzingen in de hersenen of schedel;

  4. zwelling in de hersenen;

  5. plekken in de nek.

Is het shaken baby syndroom te genezen?
De schade die aangericht is, is over het algemeen blijvend. Ben je getuige van het hevig schudden van een baby, of vermoed je dat je baby door elkaar is geschud, ga dan onmiddellijk naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Ook als je zelf de dader bent van het schudden kun je het beste onmiddellijk met je kind naar het ziekenhuis gaan. Laat angst of schaamte je niet weerhouden. Snelle hulp en een snelle diagnose kunnen vaak zeer ernstige schade voorkomen.

 

Babymanieren.
“Als ouders overgaan tot babyshaken, is dat meestal uit machteloosheid”, meldt Kind & Gezin. “Sommige ouders worden helemaal doorgedraaid als baby’s blijven huilen en als ze al alles probeerden om hem stil te krijgen.” Vooral mannelijke twintigers zijn tot in 60% van de gevallen de dader.
Volgens specialisten moeten ouders beseffen dat het normaal is dat een gemiddelde baby zo’n twee à drie uur per dag (én nacht) huilt. Ook al is het gehuil soms hemeltergend, toch moeten ze erop letten dat ze er niet van overstuur raken. Bezorgde ouders die denken hun geduld te zullen verliezen, wordt dan ook aangeraden hulp in te roepen.

 

Excuus.
Juridische specialisten vermoeden dat babyshaken enkel als kindermishandeling bestempeld kan worden als het gebruik van geweld duidelijk aantoonbaar is. Licht schudden kan immers steeds een ongeluk zijn.
Toch veroordeelde een rechter in Nederland al een 24-jarige vader tot 3 jaar gevangenisstraf voor het dood schudden van zijn 2 maanden oude zoontje. Volgens de vader was het kind gevallen en schudde hij ermee om hem terug bij bewustzijn te brengen.
De Vlaamse vereniging Kind en Gezin heeft begrepen dat preventie en informatieverstrekking belangrijk zijn, samen met de groeiende aandacht voor het probleem en de erkenning dat het menselijk is soms het geduld te verliezen. Ze startte vorig jaar al een programma dat jonge ouders begeleidt in het omgaan met huilbaby’s en andere situaties die frustratie kunnen oproepen.