home

 

varicella, waterpokken

register

 

meer virussen

waterpokken

Varicella Zostervirus

 

 

 

 

Inleiding
Waterpokken (Varicella) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zostervirus. Het is een van de zgn. kinderziekten. Andere benamingen zijn windpokken en wijnpokken.

Varicella Zostervirus

Besmetting
De ziekte is erg besmettelijk, en de meeste mensen (meer dan 90%) lopen het dan ook al in hun kindertijd op. Hoewel iemand de ziekte maar één keer kan krijgen, komt soms een secundaire infectie voor die de naam gordelroos draagt. Gevaarlijk is de ziekte alleen voor mensen die een slecht functionerend immuunsysteem hebben, bijvoorbeeld doordat zij geneesmiddelen tegen afstoting van een niertransplantaat slikken. Besmetting treedt meestal op via de luchtwegen. Kinderen die als jonge baby waterpokken doormaken (tot een maand of 6) hebben soms een lichte vorm, omdat zij nog antistoffen van hun moeder meedragen. Ze maken hierdoor echter zelf minder afweer tegen de ziekte en kunnen hem dan later nog eens krijgen, wederom in het algemeen niet hevig.

Het is de vraag of het verstandig is om kinderen uit de buurt van een waterpokkenlijder weg te houden - het is nagenoeg zeker dat zij de ziekte eens zullen doormaken en het is beter de ziekte als kind dan als volwassene te krijgen, aangezien hij bij volwassenen meestal wat erger verloopt. Patiënten zijn al besmettelijk enkele dagen voor de blaasjes zichtbaar worden. Vaccinatie is mogelijk, maar wordt in Nederland nog niet routinematig gedaan. Er gaan stemmen op om deze vaccinatie in Nederland in te voeren, ook in de hoop het vóórkomen en de gevolgen van gordelroos op latere leeftijd te beperken.

Varicella Zostervirus

Verhoogd risico
Een bijzonder risico lopen (hoog)zwangere vrouwen die als kind geen waterpokken hebben gehad. Het kind loopt dan het risico met waterpokken ter wereld te komen, wat een groot risico voor de baby met zich brengt. De kraamafdeling van een ziekenhuis is derhalve een plek waar kinderen met waterpokken beslist niet thuishoren. Ook kinderafdelingen van ziekenhuizen weren kinderen met actieve waterpokken liever om besmetting van kinderen die ook al een andere ziekte hebben te trachten te voorkomen.

Het virus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt behoort tot de herpesvirussen en is familie van de verwekker van de koortslip, herpes simplexvirus