home

 

influenza, griep

register

 

meer virussen

Griepvirus

 

 

 

 

 
poliovirus

Klachten en symptomen
Iedereen heeft wel eens griep gehad en is dus bekend met de verschijnselen: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen, koorts, spierpijn, pijn, keelpijn, loopneus en een algeheel 'lamlendig' gevoel. Griep komt vaak plotseling opzetten.

Oorzaken
Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het virus is zeer besmettelijk en wordt meestal overgebracht door hoesten, met elkaar praten of elkaar een hand geven. 24 tot 72 uur na besmetting worden de eerste verschijnselen merkbaar.
Griep treedt gewoonlijk op in de winter en vroeg in het voorjaar. Omdat het virus zo besmettelijk is, komt griep vaak als epidemie voor.
Van het influenzavirus bestaan verschillende typen. Het afweersysteem van het lichaam wordt bij de strijd tegen het griepvirus zwaar belast. Dit kan een bijkomende besmetting door bijvoorbeeld bacteriën tot gevolg hebben. De klachten kunnen dan verergeren en er kunnen complicaties zoals een longontsteking ontstaan. Voor gezonde volwassenen en kinderen is het doormaken van een griep niet ernstig.

Griepvaccinatie
Vanaf eind oktober kunt u zich met de zogenaamde 'griepprik' tegen griep laten inenten. Voor het maken van het griepvaccin worden griepvirussen gebruikt, waarvan de Wereldgezondheidsraad denkt dat die dit jaar zullen toeslaan. Een griepvaccin is gemaakt uit een aantal verschillende griepvirussen waar het ziekmakende deel is uitgehaald. De griepprik bevat dode of ernstig verzwakte influenza virussen. Deze kunnen de ziekte niet meer veroorzaken, maar verhogen wel de weerstand van het lichaam tegen griep. Met deze inenting bent u niet geheel tegen griep beschermd. Als de besmetting wordt veroorzaakt door een virus dat niet in de injectie zat, krijgt u alsnog griep. Het inenten tegen griep wordt aangeraden bij mensen met hart en longaandoeningen, bedlegerigen, sterk verzwakte mensen, mensen met een nierziekte, personen van 65 jaar en ouder en diabetici.
In Nederland laten bijna vier miljoen mensen per jaar zich tegen de griep vaccineren. Ongeveer 80% van deze mensen valt binnen de groep met een verhoogd risico. Zij hebben een bepaalde leeftijd bereikt of lijden aan een van bovengenoemde ziektes. Bij deze 'risicogroepen' kan griep ernstige gevolgen hebben.
Het influenzavirus wijzigt zich steeds, waardoor men er niet immuun voor kan worden en steeds opnieuw moet worden ingeënt. Grote griepepidemieën worden vaak door een nieuw soort virus veroorzaakt waartegen het vaccin niet beschermt. Bekende epidemieën kwamen voor in 1890 en in 1919. Deze laatste griep werd als eerste door Spanje erkend en wordt daarom 'Spaanse griep' genoemd.

 

Wanneer moet u een arts raadplegen
Als u tot een risicogroep behoort en griepverschijnselen krijgt, is het raadzaam een arts te raadplegen. Ook bij griepverschijnselen die na drie tot vier dagen nog niet minder worden, is een bezoek aan uw huisarts aan te bevelen.

 

Hoe is griep te voorkomen
De besmetting met het griepvirus is eigenlijk niet te voorkomen, maar het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Door te zorgen voor een goede conditie bouwt u voldoende weerstand op. Belangrijk daarbij zijn goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging.
De genoemde griepprik kan bij risicogroepen griepverschijnselen voorkomen. Deze injectie wordt alleen op recept verstrekt en moet vóór het griepseizoen gebruikt worden.

Wat kunt u er zelf aan doen
Uitzieken is de beste remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning. Als u koorts heeft, is het belangrijk dat u voldoende drinkt en in bed blijft. Neem de tijd om rustig uit te zieken. Als u te vroeg weer aan de slag gaat, kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen. Geneesmiddelen zijn niet nodig. Rust is het beste medicijn.
 
Geneesmiddelen
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Alleen de verschijnselen kunnen bestreden worden. Bij koorts boven 39,5 graden kan paracetamol of een product met acetylsalicylzuur worden gebruikt. Deze middelen komen alleen, samen of in combinatie met allerlei andere stoffen voor in zogenaamde 'griepmiddeltjes'. De griepmiddelen zijn in feite normale koortswerende en pijnstillende middelen.
Bij keelklachten is bevochtigen van de keel aan te raden. Dit kunt u doen door middel van zuigen of sabbelen op een snoepje of dropje, gorgelen met fysiologisch zout of het drinken van koude dranken.
Een verstopte neus kan behandeld worden met een fysiologische zoutoplossing of xylometazoline. Deze zijn zowel in druppel- als sprayvorm te krijgen.
Baby's met een verstopte neus kunnen moeilijk drinken. Om het neusslijmvlies te laten slinken kunt u eventueel een zoutoplossing proberen.
Kinderen tot twee jaar kunnen eventueel xylometazoline neusdruppels van 0,025% gebruiken.
Kinderen vanaf twee jaar mogen ook neusdruppels met 0,05% xylometazoline gebruiken. Volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar kunnen de sterkere variant hiervan (0,1%) nemen.Neusdruppels kunnen bij langdurig gebruik een averechts effect hebben en zelfs blijvende schade aan het neusslijmvlies veroorzaken. Daarom mogen ze niet langer dan zeven dagen achtereen gebruikt worden.
Voordat u neusdruppels gebruikt, is het belangrijk om de neus goed te reinigen. Bij het indruppelen dient u uw hoofd achterover te houden (niet te ver). Neusdruppels moeten van bovenaf in de neus worden gedruppeld. De druppelaar mag niet in de neus komen. Na het indruppelen kunt u het hoofd voorover buigen richting knieën. Omdat sprays hoger in de neusholte komen, geven ze soms een beter resultaat.
Als meerdere gezinsleden verkouden zijn, dient ieder gezinslid een apart flesje te gebruiken. Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
 
Let op
Het is beter kinderen geen pijnstillers te geven die acetylsalicylzuur bevatten vanwege een verhoogde kans op het syndroom van Reye. Dit is een dodelijk aflopende afwijking van de hersenen en de lever, veroorzaakt door een reactie op acetylsalicylzuur.

Veelvoorkomende misverstanden
Een 'griepprik' kan niet helemaal voorkomen dat u last krijgt van griepverschijnselen. Er zijn veel andere virussen die dezelfde klachten geven. Vitamine C is noodzakelijk voor het opbouwen van weerstand tegen ziekten, maar een gezonde dagelijkse voeding levert hiervan al voldoende. Extra inname is niet zinvol en kan ook niet voorkomen dat u griep krijgt. Als u al griepverschijnselen heeft, is een warme citroen of sinaasappelgrog wel lekker, maar u wordt er niet sneller beter van.