home

 

verruca vulgaris, wratten

register

 

meer virussen

 

Wratten
Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Vrij veel mensen hebben wel eens last van wratten. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen na enkele maanden vaak vanzelf weer.

Klachten en symptomen:

 • De 'gewone' wrat is rond en scherp begrensd. Er zijn meestal meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.

 • De voetwrat zit op de voetzool. Er worden twee typen onderscheiden: de mozaïekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (die pijnlijk is en in de diepte is gegroeid).

 • De vlakke wrat is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Ze komen voornamelijk voor op gezicht, armen en benen.

 • De venuswrat komt voor rond de anus of de geslachtsorganen. Ze worden voornamelijk bij volwassenen aangetroffen. Overdracht van het virus kan via seksueel contact plaatsvinden. Voor volwassenen met deze wrat is het van belang dat ze ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen worden onderzocht. Dit geldt ook voor de partner.

 • De ouderdomswrat is een goedaardige spontane verdikking van de huid.

 • Waterwratjes (bolhoedwratjes of luchtpukkels) zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Meestal zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en zijn zeer besmettelijk.

Oorzaak
Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus. Er bestaan wel 30 soorten virussen die wratten veroorzaken, maar die verder onschuldig zijn. Het afweersysteem van kinderen is vaak nog niet zo sterk als bij volwassenen. Kinderen hebben daarom eerder last van wratten.

Wanneer moet u een arts raadplegen
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen:

 • bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen;

 • wanneer zeer veel wratten aanwezig zijn of wanneer de wratten steeds weer terugkeren;

 • bij ouderdomswratten;

 • bij wratten op of rond de geslachtsorganen;

 • bij wratten in het gezicht;

 • bij kinderen jonger dan vier jaar die wratten hebben.

Hoe zijn wratten te voorkomen
Het is belangrijk om niet aan wratten te krabben, want daarmee maakt u het virus vrij en geeft u de besmetting de kans zich uit te breiden. Het virus wordt vaak in zwembaden, doucheruimten en sportzalen verspreid. Draag daarom altijd schoenen of badslippers op dergelijke plaatsen. Was en droog uw voeten grondig na een bezoek aan sauna, zwembad of sportzaal.

Wat kunt u er zelf aan doen
Wratten verdwijnen vaak uit zichzelf. Ongeveer tweederde is na twee jaar verdwenen. De huisarts kan wratten verwijderen door ze weg te snijden of door ze te bevriezen met vloeibare stikstof. Deze behandelingen werken vaak onvoldoende en kunnen littekens achter laten.

Wratten zouden door het gebruik van kalktabletten verdwijnen. Hiervoor bestaat geen enkele aanwijzing. Ook denkt men dat een wrat een gezwel is, dat is echter niet zo: alleen ouderdomswratten zijn goedaardige spontane verdikkingen van de huid. Alle andere wratten ontstaan door virusinfecties.

Het is onjuist dat wratten een 'wortel' hebben en daarom steeds weer zouden aangroeien. Als wratten op dezelfde plaats terugkomen, wil dat zeggen dat het virus nog aanwezig is.

Het zou effectief zijn om met bananen- of tuinbonenschillen over wratten te wrijven maar dit is nooit aangetoond. Vroeger werd de 'helse steenstift' gebruikt tegen wratten. Dit is ouderwets en niet zo effectief.

Geneesmiddelen

De wrat kan worden aangestipt met een aanstipvloeistof. Daarbij wordt het bovenste huidlaagje week, waarna het kan worden afgeschraapt. Vermijd bij de behandeling contact met de gezonde huid. U kunt de gezonde huid beschermen met een pleister of door deze in te smeren met vaseline, zinkzalf of zinkolie. Het is raadzaam om bij kinderen geen aanstipvloeistof op grote huidoppervlakten aan te brengen, omdat overgevoeligheid kan optreden. De wratten kunnen in dat geval beter niet allemaal gelijktijdig behandeld worden. Als er meerdere wratten aan één vinger of teen zitten, mag slechts één wrat tegelijkertijd behandeld worden.

Let op: aanstipvloeistoffen zijn uiterst brandbaar. Houd ze daarom uit de buurt van vuurbronnen en sluit ze na gebruik onmiddellijk af.

Wratten kunnen ook verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof. Deze methode wordt veel toegepast door de huisarts. Er is echter ook een middel op basis van de vloeibare stikstofmethode dat u zelf kunt toepassen (Wartner). Wartner bestaat uit een mengsel van dimethylether en propaan. Dit bevriest de wrat ter plaatse waardoor er onder de wrat een (on)zichtbaar blaasje ontstaat. Na een dag of tien valt de bevroren huid met de daarop behandelde wrat er vanzelf af. Onder het blaasje heeft zich dan inmiddels een nieuwe huid gevormd.

Wartner mag niet gebruikt worden in het gezicht en bij kinderen jonger dan vier jaar.