home

 

de podotherapeut, podoloog

register

 

paramedische
beroepen

 

Behandeling
Een podotherapeut (Nederland) of podoloog (België) behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten.
Ze behandelen klachten met als doel het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat die voortkomen uit afwijkingen in de stand van de voet. Ook behandelt een podotherapeut huid en nagels indien er sprake is van een pathologie.
De behandelingen binnen de podotherapie bestaan uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties en het adviseren van patiënten om voetaandoeningen (èn aandoeningen aan het bewegingsapparaat die vanuit de voet kunnen ontstaan) te voorkomen en te bestrijden.
De behandelingen van een podotherapeut (NL)of podoloog (B) zijn dus van een ander, meer wetenschappelijk gefundeerd niveau dan die van een pedicure.

Werkterrein
Een podoloog (B) of podotherapeut (NL) behandelt o.m.:

  • De klachten die een podotherapeut kan behandelen zijn erg divers. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan: standsafwijkingen met als gevolg klachten aan de voeten en/of benen; klachten door overbelasting; sportblessures; voetproblemen bij kinderen; nagelproblematiek zoals ingegroeide teennagels; afwijkingen van tenen; huidaandoeningen zoals likdoorns en eelt; voetklachten bij diabetes mellitus en reuma; wondbehandelingen.

  • Behandeling van eelt en likdoornvorming, ingegroeide nagels, wratten en wonden op voeten en onder)benen. De podotherapeut is gespecialiseerd in de diabetische en reumatische voet- en wondbehandelingen. Zodra de behandeling overgaat in het verzorgen en onderhoud van de voet, verwijst een podotherapeut patiënten door naar de pedicure.

  • Pijnlijke, rondgroeiende en ingegroeide nagels. De oorzaak van ingegroeide nagels kan het rondgroeien van de nagel zijn. Een beugel van verchroomd draad wordt op de nagelplaat aangebracht. De nagelbeugel kan de vorm van die nagel corrigeren om zodoende de pijn te verminderen maar ook het ingroeien voorkomen.

  • Afwijkende teenstanden en drukproblemen zoals likdoornvorming behandelen met ortheses Een orthese is een siliconenmateriaal dat teenstanden kan corrigeren en de druk kan verdelen. Siliconen ortheses kunnen in uw eigen schoen gedragen worden mits er voldoende ruimte is. De orthese kan de stand van bijvoorbeeld hamertenen verbeteren.

  • Klachten aan voeten, knieën, heup en rug De podotherapeut meet zolen aan na een anamnese, een uitgebreid lichamelijk onderzoek van voeten, knieën, heupen en rug, een loopanalyse en schoeninspectie. het doel van de zooltherapie is om de voetstand te veranderen of een betere drukverdeling onder de voet te verkrijgen. De aangemeten zolen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik in schoenen met een vlakke binnenzool. Wat betreft schoenadvies kan de podotherapeut u nader informeren.

Specialisatie
Een belangrijk onderwerp binnen de podotherapie is het behandelen van en voorlichting geven aan risicopatiënten. Tot de risicopatiënten behoort o.a. de grote groep diabetes mellitus patiënten. Behandeling van diabetische voeten vindt vaak plaats in speciale voetpoliklinieken in een ziekenhuis.

Een diabetisch voetenteam kan bijvoorbeeld bestaan uit een:

  • podotherapeut (NL) of podoloog (B);

  • (diabetes-)verpleegkundige;

  • internist;

  • gipsverbandmeester;

  • orthopedisch schoenmaker.

Opleiding
Nederland: de opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige hbo-opleiding. Deze opleidingen worden verzorgd door de Fontys Hogeschool te Eindhoven en Amsterdam(deeltijd opleiding) en de Saxion Hogeschool te Enschede. Als vooropleiding is minimaal het havo-diploma vereist.
Vlaanderen: podoloog wordt men door het behalen van het diploma Bachelor in de podologie, waarvoor momenteel (2008) één hogeschool gemachtigd is: de Arteveldehogeschool in Gent. De opleiding kan ook gevolgd worden als een Bachelor-na-Bachelor, voor wie reeds een diploma kinesitherapie bezit.

Wettelijke status
Podotherapie is één van de twaalf in Nederland erkende paramedische beroepen. "Paramedisch" wil zeggen dat de podotherapeut uitsluitend werkt op verwijzing van een praktiserend arts of specialist. Dit is geregeld in artikel 34 van de Wet-BIG. Podotherapeuten zijn in Nederland op dit vakgebied de enige beroepsbeoefenaren met een hbo-opleiding die wettelijk erkend is door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs. Alleen gekwalificeerde beroepsbeoefenaren mogen deze titel gebruiken. Podotherapeuten zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP), en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Vlaanderen: Hoewel de titel niet beschermd is, kunnen alleen houders van het diploma bachelor in de podologie een RIZIV-erkenning krijgen.