home

 

vlooien

register

meer parasieten

 

Algemeen
De volwassen dieren zijn bruinzwart van kleur, maar zien er na een bloedmaaltijd roodzwart uit. De volwassen vlooien zijn 1 tot 4 mm lang.
De pootloze larve is gebroken wit en is tot 5 mm lang.

 

Ontwikkeling
De vlooien hebben een levenscyclus met vier stadia: eieren, larve, pop, volwassen dier. De larven zijn langer dan de volwassen dieren en voeden zich met stukjes gedroogd bloed, uitwerpselen en organische stoffen. Het lichaam is zijdelings afgeplat, zodat ze zich gemakkelijk door de pels van een dier kunnen verplaatsen. Zijn ruggengraat kan naar de achterkant van zijn lichaam worden gegooid, zodat hij zich tijdens de verzorging aan zijn gastdier kan vastklampen.

 

Leefwijze
De volwassen dieren voeden zich met het bloed van honden en katten en soms bijten ze ook mensen. Aangezien ze ongeveer 15 cm kunnen springen, springen ze van de ene gastheer naar de andere. Ze kunnen ook in tuinen voorkomen. Een vlooienplaag kan zeer lastig zijn doordat het ze jeuk, roodheid, haarverlies, ernstige huidinfecties of allergieŽn veroorzaken bij het dier.

foto 1: volwassen hondenvlo

foto 2: kop hondenvlo

 

Vlooienbeten
De aanwezigheid van hondenvlooien kan bij mens en dier ernstig jeuken. Meestal gaat dit gepaard met een allergische reactie tegen het anti-coagulatie enzym, die aanwezig is in het slijm van de vlo. Dit enzym is nodig om de vlooienbeet open te houden. om het bloed vloeibaar te houden.

 

Neveneffecten
De hondenvlo is een drager van de hondenlintworm, Dipylidium caninum (foto 3), die ook schadelijk kan zijn voor de mens.


foto 3: Dipylidium caninum


foto 4: larve van een hondenvlo

 

Bestrijding

  • Vlododende middelen
    Deze middelen moeten aan twee voorwaarden voldoen: ze mogen niet giftig zijn voor de gastheer (het huisdier) en ze moeten de vlo zo snel mogelijk doden, voordat deze zich kan voortplanten. Bekende middelen zijn: Beaphar, Frontline, Advantage, Cyflee, Stronghold en Scaliborbanden en wasmiddelen.

  • Middelen die de voortplanting van de vlo stoppen
    Door de voortplanting van de vlooien te stoppen, wordt hun levenscyclus doorbroken en sterft de vlooienpopulatie uit. Het enige werkzame middel is lufenuron.