home

 

Toxocara Cati, kattenspoelworm

register

 

meer parasieten

kattenspoelworm


kop


kop


kop

 

Inwendige cyclus
Larven uit oraal opgenomen eieren migreren vanuit de darm naar lever -> long -> luchtpijp, worden vervolgens opgehoest en ingeslikt om tenslotte volwassen te worden in de darm en eitjes te produceren. Dit duurt ongeveer 8 weken. Een deel van de larven bereiken het hart en verspreiden zich over gans het lichaam om zich tenslotte in te kapselen in het spierweefsel. Tijdens dracht ontwaken deze 'slapende' larven en verhuizen naar de melkklieren langs waar ze de kittens besmetten tijdens hun zoogperiode. Larven opgenomen via de moedermelk of via paratenische gastheren maken geen migratie door maar ontwikkelen rechtstreeks tot volwassen worm in de darm.

Feiten

  • de wormen kunnen een leeftijd bereiken van 6 - 7 maanden;

  • een wolwassen vrouwelijke worm produceert meer dan 20.000 eitjes per dag;

  • het duurt in de zomer slechts 2 -3 weken eer de eitjes een larve bevatten, klaar voor infectie;

  • deze larven kunnen tot meer dan 2 jaar in de buitenwereld overleven en zeer weerstandig zijn aan het klimaat en aan klassieke ontsmettings- en reinigingsmiddelen.

Symptomen
Meestal zijn er bij de gemiddelde infectie niet meer dan 10 wormen aanwezig, maar kan in zeldzame gevallen oplopen tot meerdere honderden. In tegenstelling tot bij de hondenspoelworm, worden kittens pas besmet na de geboorte via de moedermelk en hebben dus geen migratiecyclus van larven moeten doorstaan. Symptomen zijn dus eerder mild: minder speels, af en toe diarree en een 'wormbuikje'. Braken, niezen en hoesten kunnen voorkomen.

 


Toxocara Cati eitje

Toxocara Cati eitje

Toxocara Cati eitje

Toxocara Cati eitje

Gevaar
Indien per ongeluk wormeitjes in de darm van een mens verzeild geraken, zullen de larven die zich hieruit ontwikkelen proberen dezelfde reis als bij honden af te leggen. Dit zou nog niet zo erg zijn, moest het gevaar niet bestaan dat ze hun weg kwijt geraken en op plaatsen in lichaam terechtkomen waar ze veel schade berokkenen, bvb. het oog. Dit fenomeen staat in de medische wereld bekend als het 'larva migrans syndroom'. Zandbakken waar ook veel katten komen (en ontlasten) vormen een concreet gevaar voor kinderen. Hetzelfde geldt trouwens voor Toxocara canis, de hondenspoelworm.

Behandeling

Uit het bovenstaande kan je afleiden dat:

  • vroege en regelmatige ontworming van kittens (vanaf 6w) noodzakelijk is;

  • poezen vlak voor de dekking en 2 weken vr de geboorte behandeld moeten worden;

  • katten die regelmatig buiten komen, ook regelmatig ontwormd moeten worden;

  • in catteries een strikte hygine belangrijk is (gave betonnen vloer, reinigen met stoom onder hoge-druk);

  • de kattenbak om de 5 dagen geruimd moet worden, en bij voorkeur met kokend water gereinigd.