home

 

Ascariasis, spoelwormbesmetting

register

 

meer parasieten

spoelworm


spoelworm ei


spoelworm ei


spoelworm kop

 

Algemeen
Spoelworm (Ascaris lumbricoides) is een darmparasiet die vroeger veel voorkwam maar tegenwoordig nog maar zelden in Nederland wordt waargenomen. Wereldwijd is echter misschien wel een kwart van de wereldbevolking besmet. De aandoening van het besmet zijn met ascaris lumbricodes heet ascariasis.

De spoelworm is een rondworm van enige mm dik en tot ca 15-20 cm lang (vrouwtjes; de mannetjes blijven wat kleiner). In levende toestand is de worm heel lichtrose, na de dood en in bewaarvloeistof verdwijnt deze kleur snel en wordt hij wit.

De wormen leven in de dunne darm van de mens. Een vrouwtje kan tot 200.000 eieren per dag leggen. Deze verlaten het lichaam met de ontlasting, en rijpen onder gunstige omstandigheden (vochtige grond, niet te koud) in enkele weken tot het punt waarop ze infectieus worden. Mensen krijgen de eitjes aan de handen bij contact met grond en slikken ze in. De worm komt in de maag of de darm uit en boort zich in eerste instantie door de maagwand tot hij in het bloed komt. Hij migreert dan naar de longen en wordt opgehoest en weer ingeslikt. Nu pas ontwikkelt de worm zich in de darm tot een volwassen exemplaar.