home

 

AIDS syndroom

register

 

syndromen /
ziekte van....


 

Wat is aids?
Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, ofwel Verworven Immuun DeficiŽntie Syndroom. Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. Het afweersysteem houdt normaal gesproken infecties tegen.
Bij een infectie met een virus maakt je lichaam antistoffen aan, die de indringer om zeep helpen. Maar het aidsvirus is zo hardnekkig dat het lichaam daar niet in slaagt. Het taaie virus doet vervolgens zijn verwoestende werk en breekt het afweersysteem af. Gevolg: infecties. Als iemand daar heel veel last van krijgt, dan krijgt hij de diagnose AIDS. AIDS is een ernstige ziekte, die niet te genezen is. HIV is het virus, dat AIDS kan veroorzaken.Het wordt daarom wel het AIDS-virus genoemd. Sinds de ontdekking van dit virus in 1981 zijn wereldwijd miljoenen mensen gestorven aan AIDS. HIV is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en kan ook via bloed worden overgedragen
.

 

HIV en AIDS zijn tot op heden niet te genezen. Wel bestaan er behandelingen met HIV-remmers. Deze zijn in veel gevallen in staat om de ziekte AIDS te voorkomen of uit te stellen. Overdracht van HIV is wel te voorkomen.

 

A

Acquired

Opgelopen

Tijdens het leven opgelopen, dus niet geŽrfd afweer(systeem), het natuurlijke systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriŽn, virussen en schimmels.

I

Immune

Immuniteit

D

Deficiency

Tekort

gebrek, verminderde functie

S

Syndrome

Stoornis

ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte