home

 

bunyavirus

register

 

meer virussen

  Bunyaviridae is een familie van negatieve-stranded, omhuld RNA-virussen. Hoewel over het algemeen te vinden in geleedpotigen of knaagdieren, bepaalde virussen in deze familie af en toe mensen infecteren. Sommige van hen infecteren planten .

Bunyaviridae zijn door vectoren overgedragen virussen. Met uitzondering van Hantavirussen, gebeurt de overdracht via geleedpotigen (muggen, teken, of zandvlieg). Hantavirussen worden overgedragen door contact met herten- en muizen uitwerpselen. Incidentie van infecties is nauw verbonden met vector-activiteit, bijvoorbeeld door muggen overgebrachte virussen komen vaker voor in de zomer.

Humane infecties met bepaalde Bunyaviridae, zoals Krim-Congo hemorragische koorts virus, geassocieerd met hoge morbiditeit en mortaliteit daarmee de verwerking van deze virussen moet later een niveau 4 Biosafety laboratorium. Zij zijn ook de oorzaak van ernstige koorts met trombocytopenie syndroom.
Hanta virus of Hantavirus hemorragische koorts, gebruikelijk in Korea, ScandinaviŰ, Rusland, en het westen van Noord-Amerika, wordt in verband gebracht met hoge koorts, longoedeem en pulmonale falen. De sterfte is circa 55%.

De antilichaamreactie speelt een belangrijke rol bij het ​​verlagen van de viremia.

De familie Bunyaviridae bevat de geslachten:

  • Genus Hantavirus, type species: Hantaan virus;
  • Genus Nairovirus; soort soorten: Dugbe virus;
  • Genus Orthobunyavirus; soort soorten: Bunyamwera virus;
  • Genus Phlebovirus; type species: Rift Valley fever virus;
  • Genus Tospovirus; type species: tomatenbronsvlekkenvirus.

Er zijn een aantal van de virussen die nog niet zijn geplaatst in een geslacht: deze omvatten Gan Gan virus, Maprik virus, Mapputta virus en Trubanaman virus.

Structuur
Bunyavirus morfologie is enigszins vergelijkbaar met die van de Paramyxoviridae familie, Bunyaviridae vormen omhuld, bolvormige virions met een diameter van 90-100 nm. Deze virussen bevatten geen matrixeiwitten.

Genome
Bunyaviridae hebben tripartite genoom bestaat uit een groot (L), medium (M) en klein (S) RNA segment. Deze RNA segmenten enkelstrengs en bestaan ​​in een spiraalvormige formatie in de virion. Bovendien vertonen ze een pseudo-cirkelvormige structuur door aanvullende elk segment eindigt. De L segment codeert voor het RNA-afhankelijke RNA-polymerase, die nodig zijn voor virale RNA-replicatie en mRNA synthese. De M-segment codeert het virale glycoprote´nen, die uitsteken uit het virale oppervlak en helpen het virus en het invoeren verbonden aan de gastheercel. De S-segment codeert het nucleocapside prote´ne (N).

De L-en M-segment zijn negatieve zin. Voor de geslachten van Phlebovirus en Tospovirus, de S-segment is ambisense. Ambisense betekent dat sommige van de genen op de RNA-streng zijn negatieve zin en anderen zijn positieve zin. De S segment codeert voor de virale nucleoprote´ne (N) in negatieve zin en niet-structurele (NSS) eiwit in ambisense.

Totale grootte van het genoom varieert 10,5 tot 22,7 kbp.

Replicatie
Deze opstelling vereist ambisense twee ronden van transcriptie uit te voeren. Eerst de negatieve sense RNA wordt getranscribeerd naar mRNA en een volledig replicatieve tussenproduct produceren. Uit dit tussenproduct een subgenomisch mRNA codeert voor de kleine segment niet-structurele eiwit wordt geproduceerd als het polymerase geproduceerd na de eerste ronde van transcriptie kan repliceren nu de volledige RNA virale genomen te produceren.

Bunyavirus RNA in het cytoplasma repliceert, terwijl de virale eiwitten doorvoer door het ER en Golgi apparaat. Rijpe virions knop van het Golgi apparaat in blaasjes die naar het celoppervlak.

Ziekten
Infecties met bepaalde Bunyaviridae, leiden tot een aantal ziekten, waaronder:. Krim-Congo hemorragische koorts en ernstige trombocytopenie met koorts syndroom