home

 

Polymorfe  lichteruptie (PMLE) - zonne-allergie

register

 


allergieën


contact
geneesmiddelen
huisstofmijt
insekten
licht
luchtweg
stof
voeding

 

 

 

 

Wat is het?
Polymorfe lichteruptie (PMLE) is de officiële naam van zonne-allergie. PMLE is de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. Van zonne-allergie of lichtovergevoeligheid spreken we pas wanneer iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan licht. PMLE is een vrij zeldzame aandoening.

 

Wie krijgt het?
PMLE komt bij mannen en vrouwen evenveel voor. De aandoening ontstaat vaker bij patiënten met een licht huidtype, maar mensen van elke huidskleur kunnen PMLE ontwikkelen. Meestal begint PMLE op jong volwassen leeftijd.

 

Hoe ontstaat het?
Polymorfe lichteruptie wordt door licht veroorzaakt. Zonlicht uit zichtbaar licht en uit onzichtbaar ultraviolet licht. UV-licht wordt onderverdeeld in (kortgolvig) UVB en (langgolvig) UVA. Het ultraviolet licht is verantwoordelijk voor bruining van de huid en zonverbranding. Dit zijn de normale huidreacties die ultraviolet licht kan veroorzaken.
Bij PMLE is er sprake van afwijkende reacties op ultraviolet. Het UVA wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van de aandoening.
Waarom PMLE precies ontstaat is helaas nog niet bekend. Wel is duidelijk dat mensen met een lichte huidskleur en makkelijk verbranden eerder PMLE ontwikkelen dan mensen met een donkerder huidtype. De aandoening kan op elke leeftijd beginnen, ook wanneer men voorheen wel goed zonlicht kon verdragen.

 

Hoe ziet het eruit?
De huidafwijkingen bij PMLE ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. Soms duurt het enkele dagen langer voordat de verschijnselen optreden.
De meest voorkomende huidafwijkingen zijn jeukende plekken op de aan licht blootgestelde huid. Behalve rode papeltjes worden ook wel blaasjes, oedeem en schilfering gezien. Aanvankelijk blijven de afwijkingen beperkt tot de aan licht blootgestelde huid, maar de huidreacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Vaak is op basis van het beloop van de klachten door uw huisarts al de juiste diagnose te stellen. Om na te gaan of de PMLE wordt veroorzaakt door UVA of UVB kan de huisarts u doorverwijzen naar de dermatoloog die door middel van lichttesten de boosdoener kan ontmaskeren. Overigens is ook op eenvoudige manier uit uw verhaal op te maken om welke vorm van UV licht het gaat. Wanneer de problemen ook ontstaan achter glas, bij gebruik van goede zonnebeschermingsproducten, of bij bewolkt weer is UVA de meest waarschijnlijke veroorzaker van de klachten.

 

Hoe wordt het behandeld?

Lichtgewenning

  • zon
    Bij de meeste vormen van PMLE is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen. Door deze langzame gewenning wordt de huid iets dikker en wordt pigment aangemaakt waardoor bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. In het voorjaar (maart/april) kan dan dagelijks de blootstelling aan de zon worden uitgebreid. Vanzelfsprekend moet op zonnige dagen meer voorzichtigheid in acht genomen worden dan op bewolkte dagen.

  • belichting in het ziekenhuis.
    Afhankelijk van de soort PMLE (veroorzaakt door UVA of UVB) en de ernst van de aandoening kan gekozen worden voor ‘hardingskuren’ van de huid op de polikliniek dermatologie in het ziekenhuis. Hierbij wordt ieder voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week, de huid belicht met een ultraviolet lichtbron.

  • Zonnebrandcrème
    Zonnebrandmiddelen beschermen de huid maar tot op zekere hoogte tegen het ontstaan van PMLE omdat de meeste crèmesalleen bescherming bieden tegen UVB, terwijl de meeste vormen van PMLE worden veroorzaakt door UVA. Een sunblocker is daarom een betere keus, hoewel deze ook niet gegarandeerd álle UVA kan tegenhouden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden. De enige zonnebrandcrème die op doktersrecept wordt vergoed is Contralum Ultra.

  • Geneesmiddelen
    In uitzonderlijke gevallen kan PMLE worden behandeld met geneesmiddelen. Deze middelen behoren tot de groep geneesmiddelen die ook tegen malaria worden voorgeschreven. PMLE heeft echter niets met malaria te maken.

Hoe voorkóm ik een uitbraak van PMLE?

  • Gewenning aan de zon in het voorjaar verkleint het risico op (ernstige) aanvallen van de huidverschijnselen van PMLE.

  • De beschermingsmaatregelen tegen zonblootstelling die voor iedereen gelden zijn bij mensen die bekend zijn met een PMLE van extra groot belang en dienen bij hen ook nog strenger te worden toegepast.

  • Vermijdt plotselinge blootstelling aan felle zon (wintersportvakanties!).

Wat zijn de vooruitzichten?
Bij de meeste patiënten met PMLE beginnen de klachten in het (vroege) voorjaar. Bij herhaalde blootstelling aan licht zal de frequentie van aanvallen in de loop van de zomer sterk afnemen en in de herft en winter volledig verdwijnen. In het volgende voorjaar begint de hele cyclus weer opnieuw. De intensiteit van de klachten kan per jaar wisselen. Gelukkig verdwijnt de PMLE bij de meeste mensen na verloop van een aantal jaar spontaan.